Sote-uudistus mullistaa kunnallisverotusta – jaossa jopa 10 miljardia

Sote-uudistus mullistaa kunnallisverotusta monin tavoin. Esimerkiksi kunnallisveroprosenttien erot saattavat tasoittua eri puolilla Suomea. Myös yksityisten ihmisten verotus voi muuttua oleellisesti.

– Sote-uudistuksella tulee olemaan ilman muuta suuria vaikutuksia kunnallisverotukseen. Aiotaanhan lähes puolet kuntien keräämistä verotuloista siirtää valtion verotuksen piiriin, toteaa pääekonomisti Minna Punakallio Kuntaliitosta.

Päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi viime viikolla, että Suomeen on tulossa "historian suurin" verouudistus. Hänen mukaansa kymmenen miljardin euron verotusoikeus siirtyy kunnilta valtiolle, jos sote-uudistus etenee suunnitellusti.

Nykyisin kunnat keräävät verotuloja vuodessa reilut 20 miljardia euroa. Kuntien menoista taas sosiaali- ja terveystoimen rahoituksen osuus on 49 prosenttia.

– Jos rahoitus todella siirretään valtion budjetista hoidettavaksi, niin kyseessä on valtava muutos.

Sote-uudistuksen sisältöä ei ole vielä lopullisesti päätetty. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi maanantaina, että sote-alueiden määrä ja rahoitus lyödään lukkoon parin kuukauden sisällä.

– Verotusmuutosten arvioinnissa keskeistä on se, kuinka sote-uudistuksen rahoitus tullaan toteuttamaan käytännössä. Vaikutukset voivat olla todella suuret tai melko pienet, Punakallio korostaa.

Veroprosenteissa on isot erot

Nykyisin suomalaiset maksavat kunnallisveroa hyvin eri tavalla. Veron suuruuteen vaikuttaa asuinkunnan taloudellinen tilanne.

Tänä vuonna ylin kunnallisveroprosentti on Kiteen 22,50 ja alin Kauniaisen 16,50. Keskimääräinen prosentti on 19,84.

Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan keskituloinen ja kaksilapsinen perhe maksaa vuodessa Kiteellä jo 4 300 euroa enemmän kunnallisveroa kuin Kauniaisissa.

Jos sote-palveluiden rahoitus siirtyy valtiolle, niin käykö niin, että Kauniaisissa ja muissa varakkaissa kunnissa verotus kovenee ja Kiteellä sekä muissa köyhissä kunnissa verotus taas kevenee?

– Voi olla, että näin tulee käymään. Varmasti sitä ei voi kuitenkaan sanoa ennen kuin sote-rahoituksen yksityiskohdat on päätetty. Joka tapauksessa kuntien saamat verotulot ilmeisesti tulevat pienenemään, Minna Punakallio pohtii.

Hän muistuttaa, että kunnallisvero ei myöskään ole enää tasavero, siinä on paljon progressiivisuutta. Pienituloiset saavat vähennyksiä ja kaikkein vähiten tienaavat eivät maksaa juuri lainkaan kunnallisveroa.

– Täytyy myös muistaa, että suuri osa pienten ja köyhien kuntien asukkaista on pienituloisia ja ikääntyneitä eläkeläisiä. He maksavat käytännössä vähän kunnallisveroa, vaikka asuinkunnan kunnallisveroprosentti on muodollisesti suuri. Niinpä sote-uudistus saattaa johtaa jopa heidän verotuksensa kiristymiseen, jos valtion "sote-verosta" tulee tasavero.

Nykyisin kunnille tasataan valtionosuuksilla palvelujen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

– Varmasti myös valtionosuuksia tullaan pienentämään. Sillä taas tulee olemaan suuria vaikutuksia kuntien talouteen eri puolilla Suomea, pääekonomisti Punakallio sanoo.