Sotilasjohtajien tapaamisen yksityiskohtia ei hiiskuta julkisuuteen

Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien tänään käymistä keskusteluista ei ole luvassa tietoja julkisuuteen. Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajan mukaan keskustelujen yksityiskohtien salaaminen on tavallinen käytäntö.

Yhdysvaltain pääesikunnan johtaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Valeri Gerasimov tapasivat toisensa perjantaina Königstedtin kartanossa Vantaalla. Kahden maan delegaatiot saapuivat kartanolle diplomaattikilvin varustetuissa autoissa aamupäivällä ja lähtivät iltapäivällä.

Dunford ja Gerasimov puhuivat ainakin Syyrian tilanteesta, Venäjän ja Yhdysvaltojen välisistä sotilassuhteista ja kansainvälisestä turvallisuustilanteesta.

Yhdysvaltain tiedotteen mukaan johtajat tunnistavat säännöllisen yhteydenpidon tärkeyden väärinkäsitysten välttämiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Venäjä puolestaan kertoi omassa tiedotteessaan, että vuoropuhelua on käyty rakentavasti.

Kyläilyllä Mäntyniemessä

Suomalaisia sotilasedustajia ei ollut mukana keskusteluissa, mutta täysin vaille vieraiden huomiota suomalaiset eivät jääneet. Dunford ja Gerasimov tapasivat vierailunsa aikana presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimien komentajan kenraali Jarmo Lindbergin. Lindberg ja Dunford tapasivat jo torstaina, ja muut tapaamiset järjestettiin perjantaina.

Niinistö otti vieraat erikseen vastaan virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

–  On tärkeää ja myönteistä, että tuon kaltainen vuoropuhelu toimii. Suomi tarjoaa mielellään puitteet tällaisille tapaamisille, presidentti toteaa illalla julkaistussa tiedotteessa.

Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajan mukaan Dunford kiitteli Niinistöä Suomen osallisuudesta operaatioihin Afganistanissa ja Irakissa. Kenraalin mukaan suomalaissotilaiden toimet operaatioissa ovat auttaneet lisäämään vakautta ja vapautta Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Lisäksi hän sanoi Niinistölle arvostavansa Suomen ja Yhdysvaltojen välistä sotilasyhteistyötä.

Lindberg tapasi kenraali Dunfordin viimeksi lokakuussa 2017, kun Puolustusvoimien komentaja osallistui Yhdysvaltain asevoimien johtajan isännöimään terrorisminvastaiseen tapaamiseen Yhdysvalloissa.

Lindbergin komentajakaudella suhteita Yhdysvaltain asevoimiin on muutenkin pidetty aktiivisesti yllä. Kenraali Lindberg ja Puolustusvoimien kansliapäällikkö Jukka Juusti vierailivat Yhdysvalloissa myös kesäkuussa 2017.

Puolustusministeri Niinistö kehuu luottamusta

Poliittinen johto on ollut vaitonainen syistä, miksi Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasjohtajat tapasivat perjantaina juuri Suomessa Königstedtin kartanossa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei hänkään perjantaina arvaillut syitä tarkemmin.

–  Kai suomalaiset osaavat järjestää, fasilitoida tällaisia kokouksia, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Naton päämajassa Brysselissä.

Hän muistuttaa, että Suomella on pitkä perinne tapaamisten järjestämisessä jo kylmän sodan ajalta.

–  Molemmat osapuolet tuntuvat luottavan, ja se on sinällään hyvä asia se.

Koordinaatiota Syyriassa Niinistön mukaan tarvitaan, jotta ei "synny mitään vakavampaa maailman mahtavien sotilasmahtien kesken".

Syyrian konfliktiin ovat osallistuneet sekä Venäjän että Yhdysvaltain asevoimat, jotka tukevat sodan vastakkaisia osapuolia. Molemmat maat pelkäävät vahingosta alkavaa suoraa yhteenottoa.

Yhdysvaltain huhtikuussa tekemä ohjusisku Syyriaan nosti ennakkoon pelkoja Venäjän ilmatorjunnan vastaiskusta, joka jäi tulematta. Amerikkalaiset puolestaan eivät kohdistaneet ohjuksiaan Venäjän tukikohtiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ullakkohuoneisto palaa Helsingin Eerikinkadulla – uhkaa levitä, henkilövahingoista ei tietoa

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.