Sotilasrikosten määrä pudonnut rajusti

Some on tuonut uusia piirteitä varusmiesten rikkeisiin.

Varusmiehet saavat tuomioita sotilasrikoksista selvästi aiempaa harvemmin. Rikosten määrä pysyi Suomessa pitkään noin 5 000 tapauksessa vuosittain, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana ne ovat vähentyneet. Viime vuonna rikoksia kirjattiin 2 733.

Pääesikunnan oikeudellisen osaston tuoreen selvityksen mukaan tapausten väheneminen ei selity sillä, että niihin puututtaisiin aiempaa korkeammalla kynnyksellä.

– Jopa kahden minuutin luvattomista poissaoloista on tehty ilmoituksia, joten puuttumiskynnys on yhä varsin alhainen. Tämän vuoden osalta näyttää siltä, että Maavoimissa sotilasrikosten määrän lasku on taittumassa, arvioi Pääesikunnan oikeudellisen osaston sektorinjohtaja, sotilaslakimies Immo Seppänen.

Seppäsen mukaan sotilaslakimiehet ovat tänä vuonna antaneet lausuntoja jo noin 1 800 jutusta.

Some ja älykännykät ovat tuoneet uusia piirteitä sotilasrikoksiin.

– On kuvattu alastonta varusmiestoveria suihkussa tai aseita, joita ei olisi saanut kuvata, Seppänen sanoo.

Kiusaaminen toi vankeustuomion

Joukossa on myös poikkeuksellisempia rikoksia. Esimerkiksi eräs Kainuun Prikaatin varusmies tuomittiin lokakuun lopussa harvinaisessa kiusaamistapauksessa.

Kainuun käräjäoikeuden tuomion mukaan tapahtumat alkoivat kevättalvella 2014, kun kainuulainen varusmies otti silmätikukseen pohjalaisen varusmiehen. He asuivat samassa tuvassa aliupseerikoulussa. Nimittely, naureskelu, joukon ulkopuolelle jättäminen ja ivaaminen jatkuivat, vaikka kiusattu kertoi asiasta esimiehilleen, tuomiossa todetaan.

Varusmieskaverinsa syntymäpäivillä kiusaaja tarrasi oikeuden mukaan uhrinsa kurkkuun kaksin käsin ja uhkasi tappaa tämän. Myös varusmiespalveluksen päätösjuhlat jäivät kiusatulta väliin, sillä kiusaaja oli uhannut taittaa uhriltaan niskat, jos tämä saapuisi paikalle, oikeus totesi.

Vuonna 1994 syntynyt kiusaaja tuomittiin palvelusrikoksesta ja pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Korvauksia hän joutuu maksamaan uhrille 500 euroa. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.