Sovellus lainaa näkevän silmiä – älypuhelimella näkövammainen saa avun arkisissa asiossa

Mobiilisovelluksesta on näkövammaiselle suuri apu arkipäivän askareissa.

Jyväskyläläinen Marianne Näränen on ollut syntymästään saakka sokea. Hänellä on henkilökohtainen avustaja, mutta hän pärjää arjessa myös itsekseen. Suurena apuna on älypuhelin, josta löytyy monenlaisia sovelluksia arkisten askareiden tueksi.

Yksi parhaista on Be My Eyes -niminen sovellus, joka yhdistää näkevän ja näkövammaisen videopuhelua hyödyntäen.

– Ajattelin aluksi, etten rupea käyttämään sovellusta. Onneksi muutin mieleni, Näränen sanoo.

Ensimmäinen soitto jännitti, mutta sen jälkeen helpotti.

– Minulla on avustaja, mutta on kiva, kun pärjää itsenäisemmin. Lisäksi apua saa silloinkin, kun avustaja ei ole paikalla.

Näkevä ihminen voi ilmoittautua sovelluksessa vapaaehtoiseksi auttajaksi. Näkövammainen ottaa sovelluksen kautta videopuhelinyhteyden anonyymille avustajalle. Sovellus pyrkii löytämään lähimmän avustajan omalla kielellä.

– Se on eräänlainen yhteisöpalvelu, jossa joukko ihmisiä haluaa auttamisen ilosta auttaa toista joukkoa ihmisiä, jotka tarvitsevat käytännön apua, kertoo Näkövammaisten Liiton tietotukihenkilö Kalle Lahtinen.

Monesti avuntarve liittyy jokapäiväisiin, näkevälle ihmiselle itsestään selviinkin asioihin, joihin saa apua sovelluksen kautta nopeasti ja helposti.

– Olen saanut sovelluksen kautta esimerkiksi ruokapakettien päiväyksiä tarkistettua. Olen innokas neuloja, ja olen videopuhelun avulla selvittänyt, minkä väristä mikäkin lanka on, Näränen kertoo.

Näränen sanoo, että sovelluksen käyttö perustuu vuorovaikutukseen. Auttajan on osattava vinkata, mihin suuntaan kameraa tulisi liikuttaa, jos vaikkapa luetaan tuoteselostetta.

– Kameran käyttöön kuitenkin harjaantuu itsekin, Näränen sanoo.

Hän käyttää sovellusta keskimäärin kerran viikossa, ja kokee, että se on hyvin matalan kynnyksen palvelu. Myös Lahtinen on samoilla linjoilla.

– Uskon, että sovelluksesta on iso apu kun sitä vaan alkaa käyttämään. Kyse on oikeastaan siitä, että uskaltaa avunpyytäjän asemaan. Suomalaisia kun ollaan, niin emme helposti pyydä apua, Lahtinen sanoo.

Sovellus toimii täysin anonyyminä, eikä anna mitään tietoa osapuolista toisilleen, ellei jotakin halua itse kertoa. Näräsellä on vain hyviä kokemuksia sovelluksesta. Apu on ollut luotettavaa.

Sovellus voi auttaa yllättävissäkin tilanteissa. Lahtinen on kuullut, että eräs sovelluksen käyttäjä sai kuvatulkkauksen sulkapallopeliin, kun hänen tyttärensä oli pelaamassa.

– Be My Eyes on kaikkein kattavin apuohjelma, mitä puhelimille tällä hetkellä on. Periaatteessa kaikki asiat voi tehdä sillä, mitä muutkin sovellukset tekevät, kunhan löytää rohkeuden pyytää apua, Lahtinen toteaa.

Näränen sanoo, että arki ilman älypuhelinta olisi paljon hankalampaa. Puhelimeen saa monia muitakin apua tarjoavia sovelluksia, joskaan ne eivät korvaa vuorovaikutusta.

Esimerkiksi tekstintunnistus toimii tasaisella paperilla hyvin, mutta kaarevat pinnat ovat koneelle hankalia tunnistaa.

– Ihmisen silmä on näissä tilanteissa paljon konetta parempi, Lahtinen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .