Stipendi Jyväskylään: 24/7-yhteiskunta murtaa yhteiset aikarytmit

Akavan hallitus on myöntänyt Pohjolan lahjoittaman 4000 euron arvoisen tutkimusstipendin yhteiskuntatieteiden tohtori Timo Anttilalle. Hän työskentelee akatemiatutkijana Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksessa. Anttila tutkii työaikarytmejä ja niiden vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin.

– Yhteiskunnan aikarytmien muutos 24/7-yhteiskuntaan murtaa yhteiset aikarytmit. Epätyypilliset työajat vaikuttavat työntekijän muuhun ajankäyttöön, kuten perheen yhteiseen aikaan ja mahdollisuuksiin nukkua ja liikkua riittävästi. Myös kulutuksen aikarytmien oletetaan muuttuvan palveluaikojen muuttuessa, Anttila kertoo.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa suomalaisten palkansaajien työajan piirteistä sekä työajoissa tapahtuneista muutoksista ja niiden seurauksista. Suuri osa työaikarytmejä koskevasta julkisesta keskustelusta perustuu enemmän oletuksiin kuin kokemusperäiseen tutkimustietoon.

– Joustavat ja epätyypilliset työajat tuovat sekä mahdollisuuksia että riskejä. Parhaimmillaan muutokset kannustavat työelämän kehittämiseen yksilöllisten järjestelyjen, esimerkiksi työaikajoustojen avulla. Ne edistävät organisaatioiden taloudellista menestystä ja työntekijöiden hyvinvointia. Riskit liittyvät siihen, kuinka sovittaa yhteen työntekijöiden ajasta ja energiasta kilpailevat elämänalueet, Anttila sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .