Stubb: Hallintarekisteriä ei viedä enää eteenpäin

Hallitus lopettaa kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen valmistelun. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi puheenjohtajakolmikon ja hallituspuolueiden päättäneen asiasta yksimielisesti aamulla.

Stubbin mukaan hallituspuolueet ovat yhtä mieltä siitä, että hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole tässä tilanteessa järkevää.

– Tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan viranomaisten esittämiin huoliin. Olen myös itse tehnyt virheitä prosessin kuluessa, eikä valmisteluprosessi kokonaisuutena ole herättänyt luottamusta, Stubb perusteli.

 Arvopaperikeskusasetuksen valmistelua jatketaan nyt ilman hallintarekisteriä. Uudelleen valmisteltu esitys annetaan eduskunnalle ensi keväänä.

Hallintarekisteri on herättänyt runsaasti arvostelua esimerkiksi poliisissa ja veroviranomaisissa. Hallituspuolueista perussuomalaiset on vastustanut hallintarekisteröintiä.

– Arvopaperikeskusasetus on mielestäni tärkeä, ja se on syytä tuoda nopeasti eduskunnan käsittelyyn. Mutta on erittäin hyvä, että hallintarekisteri irrotettiin lakihankkeesta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen puolueen tiedotteessa.

Perussuomalaisten mielestä lakiuudistus olisi lisännyt osakeomistusten salaamista tuomatta merkittäviä hyötyjä yhteiskunnalle.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmät vaativat, että valtiovarainministeri antaa eduskunnalle selvityksen kaikista antamistaan virheellisistä lausunnoista ja valtiovarainministeriön omaksumasta tiedotuslinjasta.

– Olen valmis antamaan kaiken informaation eduskunnalle, Stubb sanoi.