Stubb: Heinäkuussa ylimääräinen EU-huippukokous johtotehtävistä

Heinäkuun puolivälissä järjestetään ylimääräinen EU-huippukokous, jossa keskustellaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, EU:n ulkoministerin ja euromaiden ryhmän puheenjohtajan nimityksistä, pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo.

Hän pitää selvänä, että Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker valitaan tänään alkaneessa EU-huippukokouksessa komission puheenjohtajaksi.

Stubb ei usko, että Junckerin valitseminen puheenjohtajaksi lisää todennäköisyyttä Britannian erolle EU:sta.

Stubbin mukaan Junckerin valintaprosessi on ollut hyvä ja demokraattinen. Juncker on Stubbin mukaan hyvä valinta komission johtoon, sillä hänellä on pitkä kokemus maansa pääministerinä ja myös EU-tehtävissä.

Britannian pääministeri David Cameron on vastustanut tiukasti Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin valintaa komission puheenjohtajaksi. Cameron on pitänyt Junckeria liian liittovaltiomielisenä eikä valmiina riittäviin uudistuksiin EU:ssa.

Lähes kaikki muut EU-maat ovat asettuneet Junckerin kannalle.

Suomi pyrkii Stubbin mukaan rakentamaan siltoja nimityskiistan osapuolten välille.

- Paras tie ulos tästä on se, että erittäin pätevä Jean-Claude Juncker valitaan, mutta sellaisella agendalla, joka on talouspoliittisesti lähempänä brittejä, Stubb sanoi saapuessaan EPP-ryhmän tapaamiseen Belgian Kortrijkissa.

Tämä tarkoittaisi Stubbin mukaan panostamista sisämarkkinoihin ja maailmankaupan vapauttamiseen.

EU-komission puheenjohtajavalinta on huippukokouksen ohjelmassa huomenna.

Komission puheenjohtajavalinnan ohella tänään alkavassa EU-huippukokouksessa keskustellaan unionin taloussäännöistä. Muun muassa Ranska ja Italia ovat olleet halukkaita lieventämään unionin tiukkaa linjaa budjettivajeiden ja valtionvelan suhteen.

Stubbin mukaan Suomi on talouskeskustelussa "erittäin lähellä" Saksan kannattamaa tiukkaa linjaa.

Stubb muistuttaa, että osa viimeaikaisen talouskriisin aiheuttamista ongelmista on johtunut siitä, että EU:n taloussääntöjä on tulkittu liian löyhästi.

EU-johtajien huippukokous avataan tänään Belgian Ieperissä, joka oli yksi ensimmäisen maailmansodan taistelukentistä. Tilaisuudessa EU-johtajat muistavat sata vuotta sitten alkaneen sodan uhreja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.