Stubb: IMF ja euroalue todella kaukana Kreikan velkahelpotuksissa

Euroryhmän ja IMF:n näkemykset Kreikan velkahelpotuksista ovat todella kaukana toisistaan, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Hän ei usko, että tiistain euroryhmässä päästään velkahuojennuksista sopuun.

– Toivomme, että IMF on mukana, mutta jos se edellyttää sellaisia toimia, joissa Suomi ja muut euromaat häviävät, niin kokonaistilanne on harkittava uudestaan, Stubb sanoi suuren valiokunnan jälkeen eduskunnassa.

Stubbin mukaan vastakkain ovat IMF:n erittäin kovat ehdot ja EU-instituutioiden ehdot.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Suomen kokonaisvastuut eivät nouse, kunhan huojennukset pysyvät sen kokonaiskehikon sisällä, jota ollaan käyty läpi viime vuosien aikana.

– Mutta jos menemme koviin toimenpiteisiin, vaikka siihen, että takaisinmaksut alkaisivat vasta 2040 ja lopulliset lainat maksetaan takaisin 2080, niin silloin Suomen kokonaisvastuut kasvaisivat ja sellaista emme voi hyväksyä.

Nyt Kreikalle on annettu lyhennysvapautta vuoteen 2022 asti.

Stubbin mielestä velkahuojennusten osalta pitää tehdä esimerkiksi velkakestävyysanalyysit ja katsoa tarkkaan kriteerit ja ehdot. Hänen mukaansa Suomi ei suostu velkaleikkauksiin, mutta voi keskustella muun muassa maturiteeteista, korkotasoista ja myös takaisinmaksuajoista.

Kreikka kolmonen startannee tiistaina

Sen sijaan Stubb on toiveikas, että tiistain kokouksessa ensimmäisen väliarvion ehdot kolmannesta ohjelmasta täyttyvät, ja Kreikalle voidaan maksaa noin kymmenen miljardin euron lainaerä. Se veisi hänen mukaansa pois painetta Kreikan euroerosta ja toisi toivottavasti yksityiset investoijat takaisin Kreikkaan.

Brysselissä tavoitettu ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei spekuloi sillä, kasvavatko Suomen kokonaisvastuut vai eivät velkahelpotusten takia. Hän sanoo, että hallitusohjelma edellyttää, että kokonaisvastuut eivät kasva.

– Haluan, että mennään hallitusohjelman mukaan. Se on selkeää, siitä on yhdessä sovittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Puuppolankoskentien liittymä valtatielle suljetaan – käyttöön tulee Salmelantien uusi liittymä ja kulku päiväkodille alittaa valtatien

Nainen tunnisti ystävältään varastetun läskipyörän ja jäljitti sillä karkuun pinkoneen varkaan Jyväskylässä

Näin Keski-Suomi varautuu koronavirukseen – tarvittaessa perutaan leikkauksia ja otetaan kirurgian osastoja infektiopotilaiden käyttöön

Katso video: tässä paras keino koronavirukselta suojautumiseen – näin peset kätesi oikein

Jämsän terveysriidan sovittelusta päätetään maanantaina – ulkopuolisen välittäjän hankkimista harkitaan

Jukka Lehtinen Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtajaksi

Onnibusin linja-auton matkanteko tyssäsi Jämsässä torstai-iltana – jarrut kuumenivat punahehkuisiksi

Jyväskyläläinen Mikko sai puhelun "tekniseltä tuelta" ja päätti vedättää huijaria – "Ajattelin, että keskustelen sen kanssa ja esitän tyhmää"

Hirvivahinkokorvausten määrä puolittui Keski-Suomessa – eniten korvauksia maksetaan Keuruuseen, Toivakkaan ja Kivijärvelle

Hoitajamitoitus voi jopa vähentää hoivapaikkoja – "Tiloja on, mutta asiakkaita ei paikoille voida ottaa, koska hoitajia ei ole"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.