Stubb: Kreikan väliaikainen euroero oli yksi vaihtoehto

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Suomi ei ajanut Kreikan eroa eurosta.

– Sen sijaan tilanteessa, jossa Kreikan oma ehdotus oli aivan riittämätön pohja neuvottelujen aloittamiseen, oli perusteltua pitää yhtenä vaihtoehtona Kreikan väliaikaista eroa eurosta. Nimenomaan vaihtoehtona, jota Suomi ei missään vaiheessa ajanut yksin, Stubb sanoo blogissaan.

Stubbin mukaan Suomi oli tiiviisti yhteydessä muihin euromaihin. Hän sanoo antaneensa myös suurelle valiokunnalle tietoa euroryhmän jäsenten kannoista.

Tiukasta kannasta huolimatta Suomen toimintalinja on Stubbin mukaan ollut koko ajan se, että Suomi on sitoutunut edistämään euroalueen vakautta.

Stubb ottaa blogissaan kantaa myös Suomen Kreikka-kantojen vaiteliaisuuskysymykseen viime viikonlopun EU-huippukokouksen valmistelun aikana.

Kun neuvottelut Kreikan pyytämästä tukiohjelmasta lähtevät liikkeelle, voitiin Suomen kannat neuvottelujen aloittamisesta Stubbin mukaan julkistaa.

– Hyvä niin. Olen aina avoimuuden kannalla. Asiakirjat löytyvät eduskunnan sivuilta, hän toteaa blogissaan.

Harakka haluaa selvyyden

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka on tehnyt oikeuskanslerille selvityspyynnön Suomen Kreikka-kantojen salailusta viime viikonlopun EU-huippukokouksen valmistelun aikana. Harakka kertoo asiasta blogissaan.

Harakan mukaan kansalaiset eivät voineet arvioida Suomen hallituksen Kreikka-linjaa, eikä oppositio saanut kertoa omaa kantaansa asiaan hallitusta ja suurta valiokuntaa koskevan vaiteliaisuuspyynnön takia.

– Jos tiedot olisivat olleet oikea-aikaisesti julkisia, kansalaiset olisivat voineet itse arvioida Suomen hallituksen Kreikka-linjan poukkoilua eri vaiheessaan. Kansalaisilla olisi ollut oikeus muodostaa mielipiteensä siitä, ajoiko Suomen eristäytyminen euroryhmässä Suomen etua – tai äkillisen Grexitin suositteleminen Suomen, Euroopan ja Kreikan etua, Harakka kirjoittaa blogissaan.

Harakka sanoo tehneensä oikeuskanslerinvirastoon selvityspyynnön hallituksen toimien lainmukaisuudesta ja asianmukaisuudesta vaiteliaisuuspyynnössä.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.