Stubb: Lainsäädäntö valinnanvapaudesta ei tarkoita yksityistämistä

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo olevansa tyytyväinen sote-ratkaisuun.

Stubb kehuu erityisesti soten valinnanvapauslainsäädäntöä, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Julkisuudessa on jo arvioitu, että kokoomuksen toivoman pykälän oli tarkoitus mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden nykyistä laajempi yksityistäminen.

Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei valinnanvapauden lisääminen merkitse palveluiden yksityistämistä.

– Valinnanvapaus tarkoittaa, että yksittäinen potilas voi käyttää kolmea kanavaa. Ne kilpailevat keskenään, mikä tuo tehokkuutta järjestelmään, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stubb myös sanoi, että päätös on nyt sementoitu eikä sitä tulla enää muuttamaan.

Stubb: Hallitussuhteissa ei lommoja

Kokoomuksen puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä hyväksyivät sote-ratkaisun yhdessä ja yksimielisesti puoluehallituksen kanssa.

Kokoomus olisi alun perin toivonut pienempää sote-alueiden määrää kuin keskusta. Nyt niitä on tarkoitus perustaa 15 ja itsehallintoalueita 18.

Stubb myönsi tiedotustilaisuudessa, että pienempi sote-alueiden määrä olisi ollut parempi. Hän kuitenkin huomautti, että jos käy ilmi, että jokin viidestätoista sote-alueesta ei voi kantaa vastuuta, niiden määrää voidaan vähentää.

Stubbin mukaan hallitussuhteisiin ei ole jäänyt lommoja siitä huolimatta, että hallitus oli vaarassa kaatua soite-kiistelyn vuoksi.

– Menneitä ei tarvitse muistella. Nyt saimme puristettua hallituskauden vaikeimman päätöksen.