Stubb Sasille: Suomi EU-linjalla Hodorkovski-tuomiosta

Ulkoministeri Alexander Stubb vastaa Kimmo Sasille blogissaan, että Suomi on Hodorkovski-asiassa EU:n linjoilla. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi ihmetteli aiemmin, miksi Suomi ei ole ottanut mitään kantaa Mihail Hodorkovskin tuomioon.

– Olemme jatkuvasti eri yhteyksissä, myös esimerkiksi Etyj-ympyröissä, korostaneet oikeusvaltion periaatteiden tärkeyttä. Siihen kuuluu olennaisesti tasavertaisuus oikeuden edessä, Stubb kirjoittaa.

Entinen öljy-yhtiöjohtaja on tuomittu talousrikoksista 14 vuodeksi vankeuteen Venäjällä. Tuomiota on pidetty poliittisena.

Sasi kysyi hallitukselta, oliko tässä tapauksessa joitakin erityisiä syitä, minkä vuoksi Suomen mielestä asiasta ei ole syytä lausua mitään. Häntä kiinnostaa myös, onko vaikeneminen linjattu yhteistoiminnassa presidentin ja valtioneuvoston kesken.

Sasi viittaa siihen, että useat länsimaat ovat julkisesti ottaneet kantaa tuomioon. Sen on katsottu olevan ristiriidassa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden kanssa.

Hallitukselta halutaan myös arviota siitä, missä määrin oikeudenkäynnit ovat oikeudenmukaisia Venäjällä yleensä ja erityisesti Hodorkovskin tapauksessa.

Sasi on ottanut asian esille kansanedustajan kirjallisessa kysymyksessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.