Stubb: Suomi sai pakotelistalta pois ongelmakohtia

Suomi sai neuvoteltua EU:n Venäjä-pakotteista pois itselleen ongelmallisia kokonaisuuksia, sanoo pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Stubb sanoi toimittajille eduskunnassa kyselytunnin jälkeen, että kyse oli suoraan suomalaisia yrityksiä koskeneista kohdista. Hän ei valottanut tarkemmin, mistä yrityksistä oli kyse. Tiettävästi pakoteuhan alla on ollut ainakin Helsingin telakan venäläisomistaja USC.

- Siellä oli erilaisia vaihtoehtoja pöydällä, Stubb sanoi toimittajille eduskunnan kyselytunnin jälkeen.

Ydinenergiayhtiö Rosatomin asemasta Suomi ei ole Stubbin mukaan kuitenkaan ollut neuvottelemassa.

Pääministerin mukaan nyt sovituista pakotteista ei koidu Suomelle suuria suoria vaikutuksia. Stubb ei halunnut ennakoida Venäjältä tulossa olevia uusia vastapakotteita. Hän arvioi, että niitä on tulossa parin päivän sisällä.

EU:n Venäjälle asettamien lisäpakotteiden ajoitus herätti keskustelua eduskunnan kyselytunnilla.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä peräsi pääministeri Alexander Stubbilta (kok.) perusteluja pakotteiden lisäämiselle tilanteessa, jossa on otettu askelia eteenpäin ja tulitauko on pitänyt ainakin jollain lailla. Myös vasemmistoliitossa ihmeteltiin ajoitusta.

Stubbin mukaan tulitauossa on kyllä edetty, muttei riittävästi. Hänen mukaansa EU:n logiikka on lisätä painetta, jotta saadaan aikaiseksi pitävä tulitauko ja pysyvä rauhansuunnitelma.

Stubb muistutti, että tulitauko ei ole pitänyt sataprosenttisesti. Siviilejä ja sotilaita kuolee Itä-Ukrainassa yhä. Rajanylityspaikkoja ei ole vieläkään luovutettu ukrainalaisviranomaisille, eikä kaikkia kidnapattuja vankeja ole vapautettu.

- Eli kokonaistilanne on johtanut siihen, että lisäpakotteiden aikataulusta pidetään kiinni.

Stubb toivoi, että pakotteita voidaan purkaa syyskuun lopulla, kun EU:n komissio saa valmiiksi tarkan analyysin siitä, miten tulitaukoa ja rauhansuunnitelmaa on sovellettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.