Stubb astuu Kanervan tilalle jo perjantaina

Europarlamentaarikko Alexander Stubb (kok.) nousee Suomen uudeksi ulkoministeriksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen esitti Stubbia puolueelle, joka tuki valintaa yksimielisesti. Stubbin on määrä aloittaa uudessa tehtävässään jo perjantaina.

Virallisesti Stubbin valinta julkistettiin tiistaina puoliltapäivin alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Hänen nimensä tiedettiin kuitenkin yleisesti jo aiemmin aamupäivällä.

- Alex hallitsee ulkosuhteiden hoidon ja erityisesti Eurooppa-politiikan. Minulla on täysi luottamus hänen ammattitaitoonsa, Katainen kuvaili uutta ministeriä tiedotustilaisuudessa.

Nato-kanta lieveni

Stubb on aiemmin tunnettu Suomen Nato-jäsenyyden puolustajana. Tiistain tiedotustilaisuudessa Stubb kuitenkin korosti, että hänen kantansa ulkoministerinä eroaa kannasta europarlamentaarikkona.

- Ulkoministerin rooli on tiimityöläisenä puolustaa hallituksen linjaa ja harkita, mikä on Suomelle missäkin tilanteessa paras ratkaisu, Stubb sanoi.

- Tämä on haaste, joka otetaan erittäin nöyrästi vastaan. Ensimmäinen haaste on kalenterin järjestäminen ja koko suuri elämänmuutos.

Opittavaa kotimaan politiikassa

Puheenjohtaja Kataisen mukaan Stubbilla on eniten opittavaa kotimaan politiikassa, jossa hän ei ole koskaan toiminut. Stubb on tehnyt uransa pääasiassa Euroopan unionin palveluksessa.

Katainen totesi, että kokoomuslaiset kiittelivät Stubbin valintaa.

- Yllättävää, rohkeaa, tulee hymy naamaan, kun katsoo Alexia, Katainen kertasi puoluetovereidensa reaktioita.

Katainen: Kanerva petti luottamuksen

Stubb korvaa tehtävässä Ilkka Kanervan (kok.), joka sai tiistaina potkut eroottiselle tanssijalle lähettämiensä tekstiviestien vuoksi.

Katainen totesi puoliltapäivin pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Kanerva on hoitanut työnsä "sataprosenttisen hyvin". Sen sijaan Katainen sanoi ministerin pettäneen hänen luottamuksensa yksityiselämän käänteiden osalta.

- Mikään yksittäinen asia ei erityisesti ratkaissut, vaan kokonaisuuteen kuuluu se, että hän on osoittanut erittäin suurta harkitsemattomuutta yksityiselämässään. Hän ei ole pitänyt sitä lupausta, jonka hän minulle antoi, Katainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stubb täyttää tänään tiistaina 40 vuotta. Europarlamentin varasijajärjestelmän mukaan hänen tilalleen parlamenttiin nousee Sirpa Pietikäinen (kok.).