Stubb astuu parrasvaloihin Strasbourgissa – suomalainen haastaa ennakkosuosikin painottamalla eurooppalaisia arvoja

Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin odotetaan tänään kertovan, että hän asettuu kisaan Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokkuudesta.

EU-vaalien suurimman puolueen kärkiehdokkaalla on mahdollisuudet nousta komission johtoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) ja kokoomuksen mepit ovat kaikki paikalla tiedotustilaisuudessa Ranskan Strasbourgissa. Tilaisuus alkaa kello 17 Suomen aikaa.

Stubbin päätöksen on jo pystynyt lukemaan vähintään rivien välistä useampien kansainvälisten medioiden haastatteluista.

EPP:läisille lähettämässään kirjeessä Stubb kertoo kampanjoivansa eurooppalaisten arvojen puolesta. Niitä ovat ihmisarvon kunnioitus, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeudet, mukaan lukien vähemmistöjen oikeudet.

–  Olen vakuuttunut, että nämä arvot ovat Euroopan perusta, ja puolustan niitä komission puheenjohtajana, Stubb kirjoittaa STT:n näkemässä kirjeessä.

Hän kertoo myös haluavansa vähentää etelän ja pohjoisen sekä idän ja lännen välistä vastakkainasettelua EU:n sisällä.

–  Meidän pitää olla parempia siinä, että korostamme mikä yhdistää meitä ennemmin kuin erottaa.

Stubbia ennen kisaan EPP:n kärkiehdokkuudesta on ilmoittautunut saksalainen Manfred Weber, jonka mahdollisuuksia on pidetty hyvinä. Kisasta saattaa tulla kahdenvälinen, sillä brexit-neuvottelija Michel Barnier ei ole lähdössä mukaan. Mukaan voi ilmoittautua vielä pari viikkoa.

EPP:n puoluekokous päättää kärkiehdokkaasta 7.–8. marraskuutta Helsingissä. Komission nykyinen puheenjohtaja luxemburgilainen Jean-Claude Juncker ei asetu enää ehdolle.

Stubb aikoo ottaa seuraavat viisi viikkoa vapaaksi Euroopan investointipankista kampanjaansa varten tarkoituksenaan kiertää niin monessa EU:n pääkaupungissa kuin mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.