Stubb lupaa aktiivista ulkopolitiikkaa

Uusi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) lupaa jatkaa edeltäjänsä Ilkka Kanervan (kok.) aktiivista ulkopolitiikkaa.

Stubb toivoi perjantaina nimityksensä jälkeen edustavansa ulkoministerinä jatkuvuutta.

- Meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on mennyt oikeaan suuntaan pitkän aikaa, enkä tule missään nimessä kähveltämään edeltäjäni perintöä, vaan tulen rakentamaan sen päälle, hän vakuutti lehdistötilaisuudessaan.

Stubbin mukaan Kanerva osoitti ulkoministerinä, mitä on aktiivinen, oma-aloitteinen, ennakkoluuloton ulkopolitiikka.

- Ainoa asia, jolla pieni Suomi pärjää maailmalla on maailmalla, on olemalla rohkea ja aktiivinen. Muun muassa EU:ssa ei ole pöytiintarjoilua.

Stubb sanoi myös arvostavansa ja jatkavansa sitä työtä, jota Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen ulkoministereinä tekivät.

- He olivat tavalla tai toisella aikaansa edellä, ei vähiten globalisaatiokysymyksissä. Ihmisoikeuskysymykset tulevat työllistämään myös seuraavien vuosien aikana.

Kirjan mukaan


Stubb vakuutti allekirjoittavansa kaikilta osin hallituksen ohjelman ja noudattavansa uskollisesti sen henkeä ja kirjainta. Hän lupasi tiivistää yhteistyötä kaikkiin suuntiin ja tuoda ulkopoliittisia kysymyksiä ministerivaliokunnan asialistalle ennakoivasti.

Uusi ulkoministeri lupasi myös jatkaa ulkopolitiikan parlamentarisointia eli pitää huolta eduskunnan vaikutusmahdollisuuksista kaikissa olosuhteissa. Valiokuntiin hän aikoo solmia nopeasti suhteet ja pitää niihin tiiviisti yhteyttä.

Itsensä parlamentarisointia eli asettumista ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa Stubb ei vielä luvannut. Sen harkinnan aika tulee hänen mukaansa myöhemmin.

Stubb sanoi käyneensä ensimmäiset keskustelut presidentti Tarja Halosen kanssa keskiviikkona. Ensi maanantaina uusi ulkoministeri ja presidentti lounastavat kahden kesken ja käyvät ulkopoliittista asialistaa läpi.

Tuoreen ulkoministerin lähiaikojen aikataulusta on tulossa kiireinen. Hän kertoi, että ulkoministeritapaamisen mahdollisuutta on jo selvitetty muun muassa Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnon kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.