Stuk: Lumijoen vedestä ei juoma- eikä ruokavedeksi

Säteilyturvakeskus (Stuk) suosittaa, ettei Talvivaaran Lumijoen vettä käytetä toistaiseksi juoma- tai ruokavetenä.

Sunnuntaina otetusta vesinäytteestä on mitattu uraania 350 mikrogrammaa litrassa. Jos uraanipitoisuus on suurempi kuin 100 mikrogrammaa litrassa, vettä ei Stukin mukaan pidä käyttää jatkuvasti juoma- ja ruokavetenä.

Suositusta tarkistetaan, kun uudet tulokset valmistuvat huomenna. Uusia näytteitä on otettu Lumijoesta, Ylä-Lumijärvestä ja Kivijärvestä.

Ympäristökeskuksen mukaan usean haitallisen metallin pitoisuudet Talvivaaran Lumijoessa ovat nousseet eliöille myrkylliselle tasolle.

Sunnuntaina otetuissa näytteissä kadmiumin, alumiinin ja uraanin pitoisuudet olivat moninkertaistuneet edellisestä näytteenotosta. Asiantuntijoiden mukaan odotettavissa on alumiinin aiheuttamia kalakuolemia.

Talvivaaran jätevesialtaan vuoto on jatkunut tänään, mutta vesi menee nyt turvapatoihin. Kainuun ely-keskus arvioi, että vuotava lohko tyhjenee huomisen aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.