"Subjektiivinen päivähoito-oikeus pois"

Suomessa lapsilla on oikeus päivähoitoon, vaikka vanhemmat olisivat kotona. Helsingin Diakonissalaitoksen asiakaspalvelujohtaja Jaana Pajunen ei kannata tätä subjektiivista oikeutta. Pajunen on viiden lapsen äiti ja perheterapeutti. Hän harmittelee nykykulttuuria, joka saa ihmiset kuvittelemaan, että pienikin lapsi tarvitsee kodin ulkopuolisia virikkeitä ja sietää vaihtuvia aikuisia.

–Kun perheeseen syntyy uusi vauva, isompi sisarus joutuu uuteen, hänelle vaikeaan tilanteeseen. Miltä hänestä tuntuu se, että hänet viedään päivähoitoon, kun pienempi saa yksin äidin kaiken huomion? Pajunen kysyy.

Kun vanhempi on kotona, isommalle riittäisi Pajusen mielestä hyvin kerho tai puolipäivähoito. Alle kolmivuotiaat eivät tarvitsisi näitäkään.

Lastenhoidon tuki on hyvin pieni verrattuna päivähoidon todellisiin kustannuksiin.

–Tämä viestii vanhemmille, että heidän antamansa hoito ei ole niin arvokasta kuin yhteiskunnan tarjoama hoito. On tietenkin myös tilanteita, joissa päivähoito on parasta lastensuojelua.

Työssään Pajusen arkea ovat huostaanotettujen lasten ja heidän perheidensä asia. Huostaanoton kynnys on Pajusen mielestä Suomessa korkea. Hän muistuttaa, että ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin korjaava lastensuojelu.

–Pitäisi palata aikaan, jolloin perheet saivat kotiapua olematta lastensuojelun asiakkaita. 1990-luvun laman leikkauksista alkoi alamäki, jonka korjaaminen olisi vieläkin taloudellisestikin kannattavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.