"Subjektiivinen päivähoito-oikeus pois"

Suomessa lapsilla on oikeus päivähoitoon, vaikka vanhemmat olisivat kotona. Helsingin Diakonissalaitoksen asiakaspalvelujohtaja Jaana Pajunen ei kannata tätä subjektiivista oikeutta. Pajunen on viiden lapsen äiti ja perheterapeutti. Hän harmittelee nykykulttuuria, joka saa ihmiset kuvittelemaan, että pienikin lapsi tarvitsee kodin ulkopuolisia virikkeitä ja sietää vaihtuvia aikuisia.

–Kun perheeseen syntyy uusi vauva, isompi sisarus joutuu uuteen, hänelle vaikeaan tilanteeseen. Miltä hänestä tuntuu se, että hänet viedään päivähoitoon, kun pienempi saa yksin äidin kaiken huomion? Pajunen kysyy.

Kun vanhempi on kotona, isommalle riittäisi Pajusen mielestä hyvin kerho tai puolipäivähoito. Alle kolmivuotiaat eivät tarvitsisi näitäkään.

Lastenhoidon tuki on hyvin pieni verrattuna päivähoidon todellisiin kustannuksiin.

–Tämä viestii vanhemmille, että heidän antamansa hoito ei ole niin arvokasta kuin yhteiskunnan tarjoama hoito. On tietenkin myös tilanteita, joissa päivähoito on parasta lastensuojelua.

Työssään Pajusen arkea ovat huostaanotettujen lasten ja heidän perheidensä asia. Huostaanoton kynnys on Pajusen mielestä Suomessa korkea. Hän muistuttaa, että ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin korjaava lastensuojelu.

–Pitäisi palata aikaan, jolloin perheet saivat kotiapua olematta lastensuojelun asiakkaita. 1990-luvun laman leikkauksista alkoi alamäki, jonka korjaaminen olisi vieläkin taloudellisestikin kannattavaa.