Sukellusonnettomuudet ovat harvinaisia

Kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa syynä on usein sairauskohtaus.

Sukellusonnettomuudet ja etenkin kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat harvinaisia Suomessa, kertovat sukellusammattilaiset. Kuolemaan johtavia sukellusonnettomuuksia sattuu Lohjan Urheilusukeltajien puheenjohtajan Perttu Paappasen mukaan muutama vuosittain.

– Kaiken kaikkiaan sukeltamista voi pitää turvallisena harrastuksena. Koulutus ja laitteistot paranevat koko ajan, joten vielä turvallisempaan suuntaan ollaan menossa, Paappanen sanoo.

Poliisi tutkii Lohjan Kaivoslammella lauantaina sattuneen sukellusonnettomuuden syytä. Siinä kuoli keski-ikäinen miessukeltaja.

Paappasen mukaan etenkin tekniikkasukeltajia kiehtoviin Kaivoslammen luoliin ei pääse ilman luola- tai kaivossukelluskoulutusta.

– Kyseessä ei ole aloittelijoiden kohde, muttei erityisen vaarallinenkaan. Siellä tehdään tuhansia sukelluksia vuosittain.

Ilta-Sanomat kertoi sunnuntaina, että kuollut sukeltaja oli vantaalaisen seurakunnan pappi.

Sukeltajan tulee olla terve

Paappasen mukaan riskit voivat kasvaa, jos halutaan liian vaikeisiin kohteisiin ennen kuin on riittävästi taitoa ja kokemusta.

– Joillakin voi olla halua äärimmäisiin extreme-kokemuksiin. Se voi tuoda ongelmia.

Esimerkiksi luolastoihin ei pidä lähteä alle sadan sukelluksen kokemuksella, sanoo pääkaupunkiseudun suurimman sukellusseuran Urheilusukeltajat ry:n tiedottaja Teemu Kerola. Luolastojen lisäksi vaativinta on sukeltaa hylätyissä kaivoksissa ja jään alla.

– Sukellusajat ja syvyydet ovat niin pitkiä. Usein ollaan yksi tunti syvällä ja tullaan viisi tuntia ylös. Myös laitteet ovat monimutkaisempia, niin sanotun suljetun kierron laitteita, Kerola kertoo.

Kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa syynä on usein sairauskohtaus. Muita syitä voivat olla laiterikko tai kaasun loppuminen, Paappanen kertoo.

Kerolan mukaan jokaisen sukeltajan vastuulla on tarkastaa terveytensä kerran vuodessa.

– On paljon sairauksia, joissa kohtaus veden alla voi olla kohtalokas. Sukelluslääkäri arvioi, onko henkilö sukelluskelpoinen vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

IS: Lohjalla kuollut sukeltaja oli vantaalaisen seurakunnan pappi