"Sukeltamisen turvallisuus on Suomessa hyvin pitkällä"

Suomessa tapahtuu keskimäärin 2,4 laitesukelluskuolemaa vuosittain.

Sukeltamisesta on aivan syyttä annettu kuva vastuuttomien ihmisten vaarallisena harrastuksena, kritisoi Ojamon kaivossukeltajien toiminnanjohtaja Ari Kapanen. Kapanen on pettynyt, miten lohjalaista Ojamon kaivoslampea on julkisuudessa kuvailtu kuolemankaivokseksi sen jälkeen, kun keski-ikäinen mies kuoli sukeltaessaan siellä lauantaina.

– Meidän aikanamme Ojamon kaivoksella on tapahtunut 17 vuodessa yhteensä kaksi sukelluskuolemaa ja sukelluksia on ollut kymmeniätuhansia. Lisäksi kaivoksella on sattunut yksi sukelluskuolema viranomaisharjoituksen yhteydessä ja yksi kuolema juuri ennen meidän aikaa, kun sukeltaminen lammella oli kielletty.

Sukeltajaliiton keräämän tiedon mukaan Suomessa tapahtuu keskimäärin 2,4 laitesukelluskuolemaa vuosittain. Lajia harrastaa Suomessa noin 40 000 ihmistä.

Kapasen mukaan kaivoksella sukelletaan tiukkojen sääntöjen mukaan.

– Uskallan arvioida, että meillä sukeltamisen turvallisuusnäkökohdat on viety pisimmälle koko Pohjoismaiden tasolla. Meillä on esimerkiksi aina pinnalla sukelluksen johtaja ja turvasukeltajat, jotka lähtevät heti tarkistamaan, jos tapahtuu mitään suunnittelusta poikkeavaa. Näin tässäkin onnettomuudessa tehtiin.

Tutkinta kestää kuukausia

Sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Matti Anttilan mukaan Ojamon kaivoslammella on sukellettu noin parikymmentä vuotta. Tuona aikana lammella on lauantain turma mukaan lukien sattunut neljä kuolemaan johtanutta sukellusonnettomuutta, näistä kolme harrastajille.

Rikosylikonstaapeli Vesa Forsström arvioi tutkinnan kestävän pitkään.

– Siinä menee kuukausia ennen kuin meillä on edes ruumiinavauspöytäkirja. Myös laitteiden tutkimiseen menee jonkin aikaa, Försström sanoo.

Poliisi tutkii turmaa kuolemansyyntutkintana, ja lisäksi tapahtuneesta tehdään onnettomuustutkinta. Sairauskohtauksen mahdollisuutta ei ole tutkinnassa suljettu pois. Onnettomuudessa Ojamon kaivoslammella kuoli keski-ikäinen miessukeltaja, joka mediatietojen mukaan oli vantaalaisen seurakunnan pappi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sukellusonnettomuudet ovat harvinaisia

IS: Lohjalla kuollut sukeltaja oli vantaalaisen seurakunnan pappi

Laitesukeltaja kuoli vanhassa kaivoksessa Lohjalla