Suljetussa valtuustoinfossa kerrotut tiedot olivat salaisia – ex-toimitusjohtajalle 80 000 euron korvaukset

Käräjäoikeus tuomitsi Ssyp Kiinteistöt Oy:n maksamaan korvauksia entiselle toimitusjohtajalleen.

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Saarijärven kaupungin omistaman tytäryhtiön, Ssyp Kiinteistöt Oy:n, maksamaan sen entiselle toimitusjohtajalle Kaisa Bäfverille 80 000 euron korvaukset sovintosopimusta koskevassa riita-asiassa.

Oikeus totesi päätöksessään Ssyp Kiinteistöt Oy:n rikkoneen sovintosopimusta, kun sen edustaja kertoi sovintosopimuksen sisällöstä Saarijärven kaupunginvaltuutetuille suljetussa valtuustoinfossa lokakuussa vuonna 2015. Edustaja oli kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Ronkainen.

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että yhtiöllä oli laillista oikeutta tiedottaa sopimuksen sisällöstä. Myös kaupunginjohtaja Timo Rusasen toukokuussa 2015 lähettämässä sähköpostiviestissä rikottiin käräjäoikeuden mukaan sovintosopimuksen mukaista salassapitolojaliteettiehtoa.

Yhtiön entinen toimitusjohtaja sai aikoinaan potkut kiinteistöyhtiön palveluksesta ja hän oli viemässä asiaa oikeuteen vaatien 80 000 euron korvauksia. Yhtiö ja Bäfver sopivat asian siten, että entinen toimitusjohtajalle maksettiin 5 000 euron korvaus.

Kiinteistöyhtiön mukaan entinen toimitusjohtaja rikkoi itse salassapitovelvoitetta, kun hän nosti asiasta kanteen. Yhtiö vaati entiseltä toimitusjohtajalta 80 000 euron korvauksia sopimuksen rikkomisesta.

Käräjäoikeus katsoo, että Kaisa Bäfver ei ole syyllistynyt sellaiseen salassapito- tai lojaliteettivelvoitteen rikkomiseen, joka johtaisi sopimuksen mukaisen sakon maksuvelvollisuuteen.

Asianosaiset sopivat lokakuussa 2015 tehdyn sovintosopimuksen yhteydessä sopimusrikkomuksen hinnaksi 80 000 euroa.

Johtamisen ydintä

Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusasen mukaan käräjäoikeuden päätöksessä on kyse koko kaupunkikonsernin johtamisen ydinasiasta.

– Miten ylin virkamiesjohto viestii konsernin ja kunnan hallinnon ajankohtaisista asioista poliittiselle johdolle ja mitkä tiedonsaantioikeudet kaupunginvaltuutetulla on? hän kysyy.

Rusasen mukaan Saarijärven kaupunki on tähän tapaukseen liittyen nojannut kuntalain tietojensaantioikeutta koskevaan pykälään, jonka mukaan luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja.

– Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan konsernijohdolta konsernijohdon hallussa olevia kunnan tytäryhteisöjen toimintaa koskevia tietoja, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Timo Rusanen huomauttaa, että uusi kuntalaki korostaa konsernijohtamisen merkitystä.

– Kunnan onnistunut johtaminen perustuu virkamiesjohdon ja poliittisen johdon välisen tiedonkulun sujumiseen, jatkuvuuteen ja luottamuksellisuuteen. Konserniohjeen mukaan kaupunginvaltuusto toimii kaupunkikonsernin toiminnan ylimpänä valvojana.

Kiinteistöyhtiön hallitus päättää, valitetaanko tuomiosta hallinto-oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.