Sulo Karjalainen toivottaa presidentin tervetulleeksi karhuja tapaamaan

Tauluja maalaava Juuso-karhu on talviunilla ja voi hyvin.

Kuusamon suurpetokeskuksen johtaja Sulo Karjalainen oli otettu, että presidentti Sauli Niinistö mainitsi hänet ja hänen karhunsa uudenvuodenpuheessaan. Karjalainen kertoi STT:lle, että presidentin kansliasta oli etukäteen kysytty, sopiiko maininta hänelle.

– Näin korkealta taholta tämmöinen huomionosoitus, Karjalainen ihasteli ja lähetti samalla lämpimät terveiset Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle.

Niinistö ei ole vielä ehtinyt käymään Kuusamon Suurpetokeskuksessa, mutta Karjalainen toivoi, että presidentin ja karhujen tapaaminen voisi järjestyä.

– Jos hän tänne Kuusamon kairoille tulee niin ilman muuta. Hän aikoo kesän mittaan kierrellä maakuntia. Me toivomme, että siinä olisi aikaa pyörähtää. Se olisi hieno juttu.

Niinistö ihasteli puheessaan sitä, miten ihminen ja eläin voivat katsoa toisiaan silmiin ja ymmärtää toisiaan.

– Ihmisyyttä vai eläimyyttä, luontokappaleita kumpikin, presidentti filosofoi.

Karjalainen osallistui itsenäisyyspäivän vastaanotolle, mutta silloin ei ollut aikaa keskustella karhuista presidentin kanssa.

Vapun tienoilla näkyy nokka pesäaukolla

Tällä hetkellä karhut ovat talviunilla. Karjalainen kertoi, että ne alkavat heräillä taas vapun tienoilla.

– Vapun tienoissa yleensä rupeaa tulemaan lämpöisiä tuulia ja ilmoja ja kirkkautta. Silloin rupeaa nokka näkymään pesäaukolta. Pikkuhiljaa rupeavat tulemaan ulos sieltä. Sittenhän se on meillä riemullista kohtaamista. Ollaan sitten kaulatusten ja halataan ja suukotellaan. Hunajaa yritetään maistaa. Ne ei vielä syö mitään oikein, mutta jos ne ottaisivat hunajaa vähän suuhun, Karjalainen kuvaa karhujen heräämistä uuteen kevääseen.

Suurpetokeskuksen tunnetuin karhu on tauluja maalaavaa Juuso. Karjalainen kertoo, että Juuso on voinut hyvin.

– Se on ollut hyvin terve ja työintoa on kovasti. Aina kysyy, eikö tulisi jotain kaveriksi touhuamaan. Pitää sitten aina kun on aikaa ja tilaisuutta mennä sen kanssa touhuilemaan.

 Kuusamon suurpetokeskus on avoinna keväästä syksyyn, kun karhut ovat hereillä.