Suolahden metsäeskari saa OAJ:n kehut – eskariryhmä viettää joka päivä metsässä kello 8.30–12.30, satoi tai paistoi

Kun eskarilaisen maitolasista löytyy siemen, pääsee päiväkoti Alkulan johtaja Marika Vuorinen selittämään lapsille, miten vieressä seisovat isot puut ovat kasvaneet.

– Näin kävi tänään. Yksi eskarilainen totesi, että maitolasissa on joku eläin, mutta kun katsoimme sitä tarkemmin, se olikin siemen. Siitä pääsimme kiinni siihen, miten nämä puut ovat tänne kasvaneet, Vuorinen kertoo.

Päiväkoti Alkulan metsäeskari Suolahdessa tarjoaa lapsille toiminnallista elämysoppimista.

– Tätä opetusalan ammattilaiset käyvät meillä tiuhaan katsomassa, Vuorinen sanoo.

Metsäeskariin kävivät torstaina tutustumassa myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n edustajat. He kiertävät joka vuosi eri paikkakunnilla kuuntelemassa kenttäväkensä sekä kansalaisten ajatuksia koulutuksen arjesta.

Tällä kertaan liikkeellä oltiin kahdeksatta kertaa.

 

Lasten kanssa maastossa lounastanut OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kehui Alkulan ympäristöä. Metsätontti kiteyttää hänestä erinomaisesti varhaiskasvatuslain tavoitteellisen oppimisympäristön.

Päiväkodin johtajan Marika Vuorisen mukaan Äänekoskelta käytiin aikanaan hakemassa Pirkanmaalta oppia, ja nyt kävijöitä tulee muualta Alkulaan.

– Ei näitä samanlaisia lähellä ole. Meillä eskariryhmä viettää joka päivä metsässä kello 8.30–12.30, satoi tai paistoi. Kovimmilla pakkasilla hieman lyhennämme aikaa, Vuorinen kertoo.

Äänekosken kaupungin virkaihmisistä maastossa olivat päiväkotien johtajat Marika Vuorinen ja Mia Irtamo sekä perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen. Heinonen kertoi varhaiskasvatuksen yleiseksi ongelmaksi kunnissa lastentarhanopettajien viran täytön.

– Alan palkkaus ei houkuta valmistuvia. He jatkavat mieluummin opiskelua. Meilläkin on avoinna virkoja, joihin ei ole tullut hakemuksia, Heinonen kertoo.

Luukkaisen mukaan joissain kunnissa asia on ratkaistu kuntalisällä palkkaan.

– Vaikka toki ymmärrän, että kunnilla on muitakin menoreikiä, hän toteaa.

Siitä Luukkainen on mielissään, että kansalaiset ymmärtävät kasvattajien ja kouluttajien työn tärkeyden.

– Suomalainen osaaminen on kääntynyt laskuun. Meillä on 620 000 ihmistä vailla toisen asteen tutkintoa, meillä on 40 000 työtöntä ja 320 000 avointa työpaikkaa. Aikuiskoulutus on yksi tärkeä koulutuksellinen teema, jotta tuollaiset kohtaamisongelmat saadaan pois.

 

Tällä kiertueellaan OAJ on käynyt Ylivieskassa, Torniossa ja Vantaalla. Äänekosken jälkeen vuorossa ovat Joensuu ja Lohja. Kiertue päättyy Helsinkiin.

Äänekoskella OAJ:n väki vieraili myös Metsä Groupin biotuotetehtaalla, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolla ja tapasi kansalaisia Äänekosken torilla. Päivän päätti opettajien ilta Äänekosken lukiolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .