Suolatalkoot kiihtyvät – Fazer vähentää suolaa leivissään

Suolanvähennystalkoot vauhdittuvat. Fazer Leipomot kertoo, että se alentaa leipiensä suolapitoisuuksia ja on jo siirtynyt käyttämään leivissään vain jodioitua suolaa.

Fazer aikoo käyttää ruokaleipiensä valmistukseen yhteensä 35 tonnia vähemmän suolaa kuin ennen jo tänä vuonna. Muutos toteutetaan reseptiuudistuksilla ja raaka-ainemuutoksilla. Yhtiön tuoreleipien keskimääräiseksi suolapitoisuudeksi tulee 1,05 prosenttia. Leipätiedotus ry:n mukaan voimakassuolaiseksi merkityn ruokaleivän suolapitoisuus on yli 1,2 prosenttia ja "vähemmän suolaa" -leivän enintään 0,9 prosenttia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uusimmat ravitsemussuosituksensa vuonna 2014. Suositusten mukaan suolaa tulisi saada enintään viisi grammaa päivässä. Finnravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisnaisten keskimääräinen suolansaanti on 6,5 ja -miesten 8,9 grammaa päivässä.

Suomalaiset saavat suolaa eniten vilja- ja leivontatuotteista, liharuuista ja maitovalmisteista.

– Suola on yksi perusmauista, ja siksi sen määrän alentaminen pitää tehdä harkiten ja vähitellen. Olemme testanneet muutoksen huolella, kertoo Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila tiedotteessa.

– Myös suolan vähentämisen saralla on näkyvissä uusia mahdollisuuksia, joilla suolan määrää voidaan pienentää ilman vaikutuksia tuotteen makuun.

Suolaa suositellaan vähennettäväksi terveyssyistä. Liika suola kohottaa verenpainetta, mikä on riski sydämelle ja verisuonille ja kasvattaa aivohalvausten riskiä. Runsas suolan käyttö lisää kuoleman vaaraa. Monet leivänvalmistajat ovat vähentäneet leipiensä suolapitoisuuksia aikaisemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.