Suomalainen osaa käyttää hätänumeroa – sosiaalitoimen tapaukset hankalimpia

Suomalaiset tietävät varsin hyvin, milloin hätänumeroon pitää soittaa – ja milloin ei.

Hätäkeskuslaitos selvitti Taloustutkimuksen kanssa hätänumerosta saatavien palvelujen tunnettuutta loka–marraskuussa. Yli 1 500 vastaajaa arvioi samalla, soittaisivatko he hätänumeroon vai eivät esitetyissä kuudessatoista tilanteessa. Tutkimuksen mukaan voidaan todeta, että suomalaisilla on hyvin tiedossa ne tilanteet, jolloin hätänumeroon ei pidä soittaa.

Osa esitetyistä tilanteista oli sellaisia, joissa hätänumeroon soittaminen on oikea tapa toimia, osa taas sellaisia, joissa hätänumeroon ei saisi soittaa. Yhtä esimerkkiä lukuun ottamatta kaikissa tapauksissa enemmistö vastaajista teki oikean tilannearvion.

Vastaajista 98 prosenttia toimisi oikein ja soittaisi hätänumeroon esimerkiksi tilanteessa, jossa kaksi autoa on törmännyt pikatiellä ja on itse ensimmäinen kolaripaikalle saapuva.

Lähes kaikki (92 prosenttia) soittaisi oikein hätänumeroon myös silloin, jos ystävän puhe on tunti sitten alkanut tuntemattomasta syystä sammaltaa ja hänelle on tullut näköhäiriöitä.

Selvä enemmistö soittaisi hätänumeroon myös silloin, kun näkee selvästi humalassa olevan henkilön lähtevän ajamaan autoa (88) tai kun lehmä on juuttunut lietekaivoon (82).

Vastaajien mielipiteet jakaantuivat vasta, kun kysyttiin tilanteesta, jossa naapurista kuuluu kovaa huutoa ja kolinaa, ja joku tuntuisi kirkuvan. Tässä tilanteessa vain 66 prosenttia soittaisi hätänumeroon – eli toimisi oikein.

Vääriä vastauksia tuli kahdessa sosiaalitoimen alaan kuuluvassa lastensuojeluasiassa. Nähdessään lapsen selvästi päihtyneen aikuisen seurassa vain 51 prosenttia toimisi oikein ja soittaisi hätänumeroon, 42 prosenttia vastaajista jättäisi puolestaan soittamatta. Taas tilanteessa, jossa nähdään 4-vuotias lapsi ilman aikuisten valvontaa leikkipuistossa, yli puolet toimisi virheellisesti eikä soittaisi hätänumeroon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .