Suomalainenkin kala saattaa saada ympäristömerkin

Kauppojen kalatiskeillä ja säilykehyllyillä näkee yhä useammin MSC:n eli Marine Stewardship Councilin merkin. Se kertoo, että kala on pyydetty kestävällä tavalla eikä samalla ole aiheutettu vahinkoa uhanalaisille lajeille. Myös suomalaiselle kalalle puuhataan nyt ympäristömerkkiä. Toistaiseksi MSC:n merkki koskettaa suomalaisia vain tuontikalan osalta.

– Uudet keinot suomalaisen ammattikalastuksen kehittämiseksi ovat tarpeen. Kestävän kalastuksen standardeille ja ympäristömerkeille on kysyntää tulevaisuudessa, MSC:n Suomen-projektipäällikkö Janne Posti uskoo.

MSC:n merkki tunnetaan yhä paremmin Suomessakin: hiljattain 27 prosenttia Suomen vähittäiskaupan asiakkaista tunnisti merkin. Toisaalta vain kuusi prosenttia tiesi tarkasti, mistä on kyse. Suomen ruokakauppojen hyllyiltä ja altaista löytyy tällä hetkellä 366 MSC:n merkillä varustettua tuotetta. Maailmalla sellaisia on yhtensä jo 25 000.

Suomalainen söi vuonna 2013 keskimäärin 10,8 kiloa tuontikalaa ja 3,8 kiloa kotimaista. Kasvatetun tuontilohen – useimmiten norjalaisen – osuus tästä on ylivoimainen: neljä kiloa.

Norjassa turskanpyytäjät ovat oppineet kantapään kautta, että kestävä kalakanta tarkoittaa myös kestävää elinkeinoa. Sunnuntaisuomalainen kävi turskanpyytäjien matkassa Lofooteilla.

Lue lisää sunnuntaisuomalaisesta.