Kauppojen kalatiskeillä ja säilykehyllyillä näkee yhä useammin MSC:n eli Marine Stewardship Councilin merkin. Se kertoo, että kala on pyydetty kestävällä tavalla eikä samalla ole aiheutettu vahinkoa uhanalaisille lajeille. Myös suomalaiselle kalalle puuhataan nyt ympäristömerkkiä. Toistaiseksi MSC:n merkki koskettaa suomalaisia vain tuontikalan osalta.
– Uudet keinot suomalaisen ammattikalastuksen kehittämiseksi ovat tarpeen. Kestävän kalastuksen standardeille ja ympäristömerkeille on kysyntää tulevaisuudessa, MSC:n Suomen-projektipäällikkö Janne Posti uskoo.
MSC:n merkki tunnetaan yhä paremmin Suomessakin: hiljattain 27 prosenttia Suomen vähittäiskaupan asiakkaista tunnisti merkin. Toisaalta vain kuusi prosenttia tiesi tarkasti, mistä on kyse. Suomen ruokakauppojen hyllyiltä ja altaista löytyy tällä hetkellä 366 MSC:n merkillä varustettua tuotetta. Maailmalla sellaisia on yhtensä jo 25 000.
Suomalainen söi vuonna 2013 keskimäärin 10,8 kiloa tuontikalaa ja 3,8 kiloa kotimaista. Kasvatetun tuontilohen – useimmiten norjalaisen – osuus tästä on ylivoimainen: neljä kiloa.
Norjassa turskanpyytäjät ovat oppineet kantapään kautta, että kestävä kalakanta tarkoittaa myös kestävää elinkeinoa. Sunnuntaisuomalainen kävi turskanpyytäjien matkassa Lofooteilla.
Lue lisää sunnuntaisuomalaisesta.
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.