Suomalaiset antavat biopankkinäytteitä mielellään – vain 1–2 prosenttia kieltäytyy

Suomalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti näytteidensä käyttöön biopankkitutkimuksessa.

Niistä potilaista, joilta on tähän mennessä pyydetty biopankkisuostumusta, vain 1–2 prosenttia on kieltänyt näytteidensä tallettamisen biopankkiin.

Suomen biopankeissa on tällä hetkellä jo miljoonia näytteitä, kun biopankit ovat ilmoitusmenettelyllä ottaneet käyttöön myös vanhoja näytekokoelmiaan. Uusia näytteitä on alkanut virrata biopankkeihin tänä vuonna.

Suomessa on nyt toimilupa yhdeksällä biopankilla. Viimeisinä luvan saivat Itä-Suomen ja Keski-Suomen biopankit lokakuun lopussa 2015.

Toiminta alkoi Turusta

Keski-Suomen keskussairaalan kahviossa istuneet Anna-Liisa Talaskivi ja Paavo Jokinen  suhtautuivat positiivisesti siihen, että heistä mahdollisesti otettavia näytteitä käytettäisiin biopankkitutkimuksessa.

– Ilman muuta antaisin luvan näytteiden käyttöön, jos se jotakuta ihmistä vain auttaa, Talaskivi sanoi.

Jokinen puolestaan kertoo, että hänen sukuaan on jo aiemmin tutkittu mahdollisen syöpää aiheuttavan geenivirheen löytämiseksi. Myös Jokinen on avoin omien kudosnäytteidensä käyttöön tutkimuksessa.

Ensimmäisenä biopankkinäytteiden keräämisen potilailta on aloittanut Turun Auria Biopankki toukokuussa 2015.

Auria Biopankin johtaja Heli Salminen kertoo, että heille virtaa tällä hetkellä uusia näytteitä noin 200 näytteen viikkovauhtia. Turun alueella asuvista suurin osa on antanut suostumuksen näytteidensä käyttöön biopankkitutkimuksessa.

– Kieltäytyviä on vain pari prosenttia, Salminen iloitsee.

Näytteitä Auria Biopankissa on jo yli miljoona.

Potilailta kysytään suostumus

Biopankkisuostumusta kysytään sairaalaan tutkimuksiin saapuvilta potilailta lomakkeilla, jotka heille lähetetään kotiin. Sairaalaan tullessaan he tuovat suostumuksen mukanaan. Suostumus voidaan pyytää joissakin tapauksissa myös henkilökohtaisesti esimerkiksi poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Suostumuksella tutkittava antaa luvan, että hänestä otettua näytettä saa säilyttää biopankissa ja käyttää tutkimuksessa kansallisesti tai kansainvälisesti. Suostumuksen voi kuitenkin myös peruuttaa milloin haluaa syytä ilmoittamatta.

Myös Helsingin biopankissa marraskuun alussa alkanut näytteiden keruu on alkanut hyvin.

Biopankkikoordinaattori Tuomas Mirtti kertoo, että Helsingissä on toiminut myös jo useamman vuoden ajan urologinen biopankki, joka on saanut peräti 99 prosentilta potilaista suostumuksen näytteiden säilyttämiseen ja käyttöön biopankissa.

THL Biopankki on juuri käynnistänyt suomalaisten psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävän tutkimuksen, johon on tavoitteena saada peräti 10?000 suomalaisen psykoosiin sairastuneen näytteet. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Suomen molekyylilääketieteen instituutin ja yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa.

THL:llä on myös satojen tuhansien arkistonäytteiden kokoelma, joka on otettu biopankkikäyttöön ilmoitusmenettelyllä. Laboratoriopäällikkö Päivi Laiho kertoo, että näytteiden säilyttämisen biopankissa on kieltänyt vain muutama ihminen.

Keski-Suomessa ensi vuodesta alkaen

Keski-Suomessa näytteitä biopankkiin aletaan kerätä ensi vuoden alussa.

Tuotantopäällikkö Marjukka Friman kertoo, että näytteiden keruu aloitetaan rintasyöpä- ja suolistosyöpäpotilaista. Myöhemmin kudos- ja verinäytteitä kerätään muitakin tauteja sairastavilta.

– Näytteet kerätään toimenpiteiden yhteydessä, eli pelkästään biopankkia varten kenenkään ei tarvitse veri- tai kudosnäytettä antaa, Friman huomauttaa.

Biopankki on pankki, jossa säilytetään ihmisten kudos- ja verinäytteitä sekä näytteisiin liittyvää tietoa.

Näytteitä käytetään tutkimuksessa

Biopankkien näytteitä käytetään lääketieteellisessä tutkimuksessa, kuten tautien syntymekanismien tutkimiseen.

Mirtti huomauttaa, että vaikka yksittäinen asiakas ei heti saisikaan etua siitä, että hän luovuttaa näytteensä tutkimuskäyttöön, hyötyä alkaa tulla kuitenkin melko pian yleisellä tasolla sairauksien entistä parempana ymmärryksenä ja hoitona.

Myös yksittäinen potilas voi kuitenkin tulevaisuudessa hyötyä biopankista, kun siihen kertyy tutkittua tietoa sairaudesta.

– Näytteestä saatu tutkimustieto palaa siihen biopankkiin, josta näyte on luovutettu. Ja jos yksittäistä näytettä koskevaa merkittävää terveystietoa ilmenee, biopankki pohtii löydöksen merkitystä ja tarvittaessa konsultoi hoitavaa yksikköä, Mirtti kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .