Suomalaiset kaipaavat apua velkoihinsa erityisesti syksyllä – "Valitettavan usein rahahuolet päästetään ajautumaan pitkälle"

Elokuu ja syyskuu ovat perinteisesti vilkkaita kuukausia valtakunnallisen Takuusäätiön neuvontapalveluissa. Osaltaan ruuhkaan vaikuttaa kesälomalla hallinnasta lähtenyt rahankäyttö, osittain Takuusäätiön kesälomatauko ja myös se, että kesällä on ollut aikaa pohtia omaa taloudellista tilannetta.

– Jos kesälomalla on elänyt yli varojensa tai ajautunut pikavippikierteeseen, apua kannattaa hakea mahdollisimman pian. Valitettavan usein ihmiset päästävät rahahuolet ajautumaan niin pitkälle, että ulospääsy käy yhä vaikeammaksi, viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo.

Sen sijaan Jyväskylän talous- ja velkaneuvonnassa kesä ei tuota piikkiä kysyntään.

– Asiakkaiden ongelmat ovat yleensä kasautuneet pitkältä ajalta, mutta yhteyttä tosiaan kannattaa ottaa heti, kun ne ensimmäiset laskut erääntyvät, talous- ja velkaneuvoja Päivi Könönen toivoo.

Talous- ja velkaneuvonta siirrettiin kunnilta oikeusaputoimistoille oikeusministeriön alaiseksi toiminnaksi vuoden vaihteessa. Siirtymävaihe on vielä meneillään, ja Könösen mukaan esimerkiksi tilastotietoja on siksi vielä työlästä hakea.

– Muutos merkitsi myös muun muassa sitä, että neuvontaa voi hakea mistä tahansa oikeusaputoimistosta, ei pelkästään omasta kunnasta, kuten aikaisemmin, Könönen kertoo.

Joka tapauksessa kysyntää palvelulle on, sillä päivittäin tulee kymmeniä yhteydenottoja.

– Jonot ovat pitkät. Velkajärjestelyn tapaamisille seuraavia vapaita aikoja on joulukuun puolessa välissä, Könönen kertoo.

Kuukaudet voivat olla tuskaisia velkakierteessä painivalle asiakkaalle, mutta perintää ei voida pysäyttää. Osalla saatavat menevät ulosottoon.

– Joskus se, että velat menevät ulosottoon, voi olla ihan hyväkin vaihtoehto. Ulosottoa kauhistellaan monesti aivan suotta. Se kestää aikansa ja sitten velat tulevat maksetuiksi ja häiriömerkintä häviää aikanaan, Takuusäätiön Mattila muistuttaa.

Mattilan mukaan häpeän kynnyksen ylittäminen on joskus vaikeaa.

– Kuitenkin mitä varhaisemmassa vaiheessa asioihin tarttuu, sitä helpompi niistä on selvitä. Jos lainanantajia ei ole kovin monta ja lainasummat kohtuullisia, voi neuvotteluja käydä maksusuunnitelmista suoraan lainanantajien kanssa ennemmin kuin ottaa taas uutta lainaa entisen maksamiseen, Mattila sanoi.

Päivi Könönen vakuuttaa, että yhteydenottoa neuvontaan ei kannata arastella.

– On paljon erilaisia tilanteita, jotka ovat voineet ajaa talouden ongelmiin. Meidän tehtävämme ei ole tuomita tai saarnata vääristä valinnoista vaan auttaa eteenpäin, Könönen sanoo.

Talous- ja velkaneuvonnan kautta voi päästä velkajärjestelyyn. Siinä velkoja maksetaan oman maksykyvyn mukaan tavallisesti kolmesta viiteen vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa anteeksi. Ennen velkajärjestelyä kartoitetaan kaikki muut keinot veloista selviämiseksi, yhtenä Takuusäätiön yhdistelylainan eli säätiön takaaman pankkilainen mahdollisuus.

– Yhdistelylainaa voi saada useamman lainan maksamiseksi kerralla. Silloin velallisen tulot ja menot käydään tarkasti läpi ja laaditaan tiukka mutta realistinen maksuohjelma, Mattila kertoo.

Myös luottotiedoton tai jo ulosotossa oleva asiakas voi saada Takuusäätiön takauksen, jos maksukykyä löytyy.

Hakemuksia yhdistelylainasta Takuusäätiölle tulee vuosittain vajaat tuhat, ja takuita myönnetään noin 400–500 hengelle.

– Rajana lainoitukselle on 34 000 euroa, eli kaikkia ei tämäkään auta. Osalla velallisista vakuudettomia kulutusluottoja voi olla jopa toistasataatuhatta euroa, Mattila tietää.

Tyypillisimmät Takuusäätiöstä neuvoja hakevat asiakkaat ovat keski-ikäisiä, työssä käyviä ihmisiä. Myös yli 30-vuotiaita on paljon. Sen sijaan nuoret eivät erotu asiakaskunnasta määrällään toisin kuin usein kuvitellaan.

– Ongelmat ovat myös suhteellisia. Jos on oikein pienet tulot, muutaman satasenkin hoitamaton velka voi ahdistaa, Mattila sanoi.

Jyväskylän talous- ja velkaneuvonnassa tyypillistä asiakasta ei ole.

– Täällä asioivat kaikenikäiset ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja taloustilanteissa olevat, Könönen kuvailee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .