Suomalaiset kantelevat ennätyksellisen paljon

Suomalaiset tekevät vuosi vuodelta enemmän kanteluita viranomaisille ja muille virallisille tahoille. Valitusten kokonaismäärä on noussut yhtäjaksoisesti vuodesta 2006, ilmenee STT:n selvityksestä.

Viime vuoden saldo näyttää kasvaneen suurimmaksi 2000-luvulla. Vertailussa käytiin läpi kahdeksalle taholle tehtyjä valituksia ja kanteluita sekä lausunto- ja toimenpidepyyntöjä.

Yhteydenotot ovat lisääntyneet kaikissa paikoissa muutamia poikkeusvuosia lukuun ottamatta. Esimerkiksi kuluttajariitalautakuntaan valitetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin muutama vuosi sitten. Lautakunnan valitusmäärää on nostanut asioiden käsittelyskaalan laajeneminen. Esimerkiksi asuntojen vuokra- ja asumisoikeusasioita alettiin puida vasta 2007.

Lisäksi erilaiset tietoliikennepalvelut poikivat yhä enemmän valituksia. Kasvava ilmiö ovat tekstiviesti- ja puhelinpalveluhuijaukset.

- Jos kulutus kasvaa, ongelmat lisääntyvät. Mitä enemmän tehdään erilaisia hankintoja, sitä enemmän tulee virhetilanteita, sanoo kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola.