Suomalaiset ostavat kosmetiikkaa verkosta yhä enemmän – EU:n ulkopuolella shoppaillessa saa olla tarkkana

Sokos- ja Sokos Emotion -ketjujen ryhmäpäällikkö Tuija Salmea ei kasvanut verkkokauppa kauhistuta.

Yhä useampi suomalainen ostaa kosmetiikkansa netistä.

Kaupan liiton teettämän selvityksen mukaan kuluttajat ostivat koti- ja ulkomaisista verkkokaupoista vähittäiskaupan tuotteita viime vuonna yhteensä 4,6 miljardin euron edestä. Tästä summasta 5 prosenttia oli kosmetiikkaostoksia. Kosmetiikkaa tilattiin pari prosenttiyksikköä enemmän ulkomailta kuin Suomesta.

Sokos- ja Sokos Emotion -ketjujen ryhmäpäällikkö Tuija Salmea ei kasvanut verkkokauppa kauhistuta. Tavaratalon verkkokauppa on Salmen mukaan Suomen suurin kosmetiikan myynnissä.

Salmi sanoo, että verkkokauppa ja tavaratalo täydentävät toisiaan.

– Vaikka tekisit shoppailun rauhassa kotona, pystyt käymään myymälässä kokeilemassa tuotteita.

EU:n ulkopuolisessa kaupassa on riskinsä

Kaikkia EU-markkinoilla myytäviä kosmetiikkatuotteita koskee EU:n kosmetiikka-asetus, joka määrittää tuotteen lainsäädännölliset vaatimukset. Niitä ovat esimerkiksi pakollinen tuotteelle tehtävä turvallisuuden arviointi sekä ainesosarajoitusten ja kieltojen noudattaminen. Suomessa lainsäädännön noudattamista valvovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Tulli.

EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta ostetut halpameikit eivät aina täytä näitä vaatimuksia.

– Mikäli kuluttaja ostaa tuotteen EU:n ulkopuolelta, vastaa hän itse tuotteen mahdollisista haittavaikutuksista, toteaa Teknokemian yhdistyksen asiantuntija Eeva-Mari Karine.

Kemikaalituotteiden ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajalan mukaan Tukes vastaanottaa keskimäärin kerran kuukaudessa ilmoituksen, joka liittyy kosmetiikan aiheuttamaan haitalliseen reaktioon. Ilmoituksia vakavista haittavaikutuksista saapuu vuosittain noin 20–25 kappaletta.

– Todellisuudessa haitallisia tapahtumia voi olla useampiakin, mutta yleensä vain vakavimmat tapaukset tulevat Tukesin tietoon, kertoo Tauriala-Rajala.

Markkinat hienoisessa kasvussa

Kauppalehden viime kuussa julkaiseman artikkelin mukaan suomalaisten kosmetiikkatuotteiden myynti on ollut laskusuunnassa jo muutaman vuoden ajan. Yksi syy laskuun ovat luultavasti verkkokaupoista tilatut edulliset tuotteet, jotka laskevat alan hintatasoa.

Alan tulevaisuus vaikuttaa kuitenkin valoisalta. Eeva-Mari Karinen mukaan kosmetiikalla on paikka kuluttajien elämässä ja alan markkinat ovat nyt hienoisessa kasvussa.

Myös Tuija Salmi uskoo alan nousujohteiseen tulevaisuuteen.

– Kosmetiikan myynti kasvaa hyvin. Se on osa hyvinvointia, että käytetään kosmetiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin tunnistat feikkimeikin – Vaaralliset väärennökset ovat naurettavan halpoja

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Urakoitsija SRV on aloittanut selvityksen Palokan tulipalosta

Äänekosken moottoriurheilukeskusta ei ole kuopattu: Seurat vaativat kaupunkia korjaamaan virheen

Mannisenmäen päiväkodin lapset ja aikuiset koronatestiin viikonlopun aikana – perjantaina vahvistuneen tartunnan alkuperä on epäselvä

Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"

Palohälyttimet reagoivat Palokan kerrostalon tulipaloon vasta, kun katto oli ilmiliekeissä – "Katto oli palanut jo varmaan 15–20 minuuttia täyttä paloa, ennen kuin hälyttimet reagoivat"

Pelastajien ripeys pelasti ihmishenget Palokan senioritalon palossa: "Ilman nopeita evakuointitoimia, ihmishenkiä olisi menetetty"

Pelastuslaitos: Palaneen Palokan senioritalon Ilona-rakennuksessa sortumisvaara

Jyväskylän senioritalon palo levisi poikkeuksellisen nopeasti – "Näkisin, että ilman nopeita evakuointitoimia olisi ihmishenkiä menetetty"

SDP:n mielestä päivähoitomaksujen alentaminen on akuutein työllisyystoimi – kokoomus ja RKP laajentaisivat paikallista sopimista

"Aamulääkkeitäkään ei päässyt hakemaan" – Palokan senioritalon asukkaat odottivat aamulla epätietoisina infoa jatkosta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.