Suomalaiset rynnistivät allekirjoittamaan kesäaika-aloitetta – kasassa jo yli 60 000 nimeä

Kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisen lopettamisesta on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

Jäsenmaista tuleva paine voisi hoputtaa Euroopan komissiota harkitsemaan kesäaikadirektiivin kumoamista, mutta Suomen kannanotto ei siihen yksin vielä riittäisi, arvio europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) STT:lle.

Suomessa kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta on etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Aloite oli maanantai-iltaan mennessä kerännyt jo yli 60 000 nimeä. Eduskuntakäsittelyn vaatimuksena on 50 000 ihmisen kannatus.

Aloitteessa ehdotetaan, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan kesäaikaan siirtymisen lopettamista. Kannattajien lukumäärä harppasi roimasti eteenpäin, kun Suomessa jälleen siirrettiin kelloja tunnilla eteenpäin sunnuntain vastaisena yönä.

Kansallisella päätöksellä kesäajasta ei voida noin vain irtautua, sillä viisareiden siirrosta säädetään EU-direktiivissä, joka sitoo Suomea EU:n jäsenmaana. Eduskunta voisi kuitenkin antaa asiasta esimerkiksi lausuman.

Kesäaikaa myös kannatetaan

Kesäajasta luopumista kannattavan Henna Virkkusen mukaan EU-komissio ei ole vaikuttanut kovin halukkaalta kumoamaan direktiiviä.

– Jos jäsenmaista tulisi siihen lisää painetta niin asia saattaisi edistyä, Virkkunen arvioi.

Suomalaiset kansalaisaloitteen allekirjoittajat eivät ole yksin luopumishaaveidensa kanssa, sillä keskustelua on herätelty myös Euroopan parlamentissa. Virkkunen kertoo, että parlamentissa on kerätty saksalaismeppi Herbert Reulin johdolla nimiä aloitteeseen, jolla halutaan vauhdittaa kesäajasta luopumista.

Virkkusen mukaan luopumisen kannattajat vaikuttavat olevan vähemmistössä parlamentissa.

 – Ei se (Reulin aloite) mikään hirveä menestys ole ollut. Kesäajalla on myös paljon puolustajia.

Hän huomauttaa, että olisi mielenkiintoista saada tarkempaa tietoa siitä, millaisia mietteitä kesäajasta on eri puolilla Eurooppaa.

Kesäaika on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1981 alkaen. EU:n pysyvä direktiivi kesäajasta tuli voimaan vuonna 2002.

Paine kesäajasta luopumiseen kasvaa EU:ssa