Suomalaisia narahtanut Latvian ja Viron rajalla liian suuresta viinamäärästä

Latviaan suuntautuva viinaralli on ollut viime aikoina paljon esillä sen jälkeen, kun Viro nosti mietojen alkoholijuomien veroaan heinäkuun alussa.

Latvian ja Viron rajalla on viime aikoina jäänyt kiinni suomalaisia, jotka ovat tuoneet enemmän alkoholia kuin EU-määräykset sallivat. Viron tulli muistuttaa, että alkoholin tuontirajoitukset koskevat myös Latvian ja Viron rajaa.

Latviaan suuntautuva viinaralli on ollut viime aikoina paljon esillä sen jälkeen, kun Viro nosti mietojen alkoholijuomien veroaan heinäkuun alussa. Vaikka vero ei vielä näy Tallinnan alkoholimyymälöiden kuluttajahinnoissa, moni suomalainen on jo matkannut Latviaan halvemman etanolin perässä.

Määräykset rajalla ovat samat kuin Suomen ja Viron rajalla: oman käytön rajaksi katsotaan 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä, 20 litraa niin sanottuja välituotteita ja 10 litraa väkeviä. Viron tullin mukaan monien suomalaisten selitykset omasta käytöstä eivät ole olleet uskottavia.

– Määrän ylittyessä tulliviranomaiset vaativat selvitystä, onko alkoholi mahdollisesti tarkoitettu eteenpäin myytäväksi tai yritystoimintaan. Rajan ylittyessä tilannetta katsotaan tapauskohtaisesti, ja on varauduttava veron perintään, kertoo Viron Tulli- ja veroviraston viestintäjohtaja Rainer Laurits Suomen Tallinnan-suurlähetystön tiedotteessa.

Latvian parlamentti päätti viime viikolla muun muassa alkoholiveron korotuksesta. Korotukset tehdään asteittain vuosina 2018, 2019 ja 2020. Myös Viron alkoholiveroon on tulossa lähivuosina lisäkorotuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.