Suomalaisia yhä vähemmän lähetystyössä

Suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä maailmalla vähenee. Kymmenen vuotta sitten heitä oli 1063, tänä vuonna vielä vahvistamattomien laskelmien mukaan 688. Viime vuonna suomalaisia lähetystyöntekijöitä oli ulkomailla 700.

Vuosikymmeniä, jopa loppuelämän, kestävään lähetystyöhön ei haluta enää sitoutua yhtä innokkaasti kuin ennen. Asiantuntijatehtäviin on jo hankala löytää sopivia henkilöitä.

Toisaalta monissa Afrikan maissa paikalliset kirkot ovat niin kehittyneitä, että siellä pärjätään pitkälti omin voimin. Paikallisten työntekijöiden käyttäminen on kirkoille edullisempaa kuin suomalaisten. Suomalainen lähetystyöntekijä maksaa vuodessa noin 50000 euroa.

Lähetystyö on nyt keskittymässä Afrikan sijaan Aasiaan. Vaikka lähetystyöntekijöiden määrä vähenee, evankelisluterilainen kirkko käyttää siihen vuosittain aiempaa enemmän rahaa.

Mormonilähetyssaarnaajien määrä on kasvanut, sillä kirkko alensi lähtijöiden alaikärajaa pari vuotta sitten. Mormonikirkolla on nyt eri puolilla maailmaa yli 80000 lähetyssaarnaajaa. Suomessa heitä on 130, kaksi kertaa enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.