Suomalaisilla testattu ripulirokote osoittautui lupaavaksi, Helsingin yliopisto kertoo

Ripulia aiheuttavaa kolibakteeria vastaan kehitetystä rokotteesta on saatu ensimmäisiä tuloksia, Helsingin yliopisto kertoo. Yliopiston mukaan uudella etvax-rokotteella on 56 prosentin suojateho vakavampia ripulitauteja vastaan ja 52 prosentin suoja ripulia aiheuttavaa yleistä etec-bakteeria vastaan.

Osin kotimaisin voimin toteutettu rokotetutkimus tapahtui Länsi-Afrikassa Beninissä vuosina 2017–2019, ja rokotetutkimuksen matkoille osallistui yhteensä 729 suomalaista. Puolet osallistujista sai etvax-rokotetta, ja toinen puolisko sai lumevalmistetta.

–  Etvax on turvallinen rokote, ja se herättää hyvän immuunivasteen, tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston professori Anu Kantele sanoo tiedotteessa.

Rokotetutkimukseen osallistuivat Suomesta Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen sairaala. Lisäksi mukana oli esimerkiksi Ruotsin Göteborgin yliopisto ja kansainvälinen tutkimuslaitos Path.

Tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.

Rokotetta testataan seuraavaksi lapsiin

Yliopiston mukaan osallistujista 61 prosenttia sairastui 12-päiväisen matkan aikana ripuliin. Vakavimmista ripulitapauksista 75 prosentilta löytyi etec-bakteeri.

Etec-kolibakteeri on yleisimpiä ripulin aiheuttajia kehitysmaiden lapsilla ja matkailijoilla Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Helsingin yliopiston mukaan bakteerin arvioidaan aiheuttavan vuosittain yli puoli miljoonaa alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaa ja noin 12 miljoonaa matkailijoiden ripulitautia.

Etvax-rokotteen kohdalla 70 prosentin suojatehoa etec-bakteeria vastaan ei saavutettu. Tutkijat ovat silti tyytyväisiä siihen, että rokote tarjosi 56 suojan kaikkein vakavampia ripulitauteja vastaan.

– Tulokset vahvistavat, että etvax on vahva kandidaatti etec-rokotteeksi sekä matkailijoille että kehitysmaiden pienille lapsille, professori Kantele sanoo.

Helsingin yliopiston mukaan rokotetta testataan seuraavaksi lapsilla Gambiassa ja Sambiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.