Suomalaiskoululaiset koulunpenkillä vuosittain yli 80 tuntia vähemmän kuin eurooppalaiset ikätoverinsa

Suomalainen peruskoulu on vähintään Euroopan tehokkain. Vähällä opetuksen määrällä saadaan hyvät tulokset.

Suomalainen alakoululainen viettää koulunpenkillä vuosittain yli 80 tuntia vähemmän kuin eurooppalaiset ikätoverit keskimäärin, selviää tuoreesta Eurydice-raportista.

Suomessa alakoululaisilla on pakollista opetusta keskimäärin 651 tuntia vuodessa, kun koko Euroopan keskiarvo on 734. Vähiten pakollista opetusta on Bulgariassa (468 tuntia), eniten Tanskassa (1 051).

Yläkoululaistenkin päivät ovat Suomessa lyhyempiä kuin Euroopassa keskimäärin: Suomessa pakollista opetusta on vuodessa 808 tuntia vuodessa, Euroopan maissa keskimäärin 864. Tanska pitää tässäkin tilastossa kärkisijaa 1 200 vuosittaisella tunnilla. Toisessa ääripäässä on Kroatia 637 tunnilla.

Suomalaiskoululaiset ovat parhaillaan lomilla, mutta pääosa palaa kouluun jo ensi viikolla.

OECD-mittakaavassa vähän

Suomen oppituntimäärä on melko vähäinen myös verrattuna OECD-maiden keskiarvoon, kertoo erityisasiantuntija Hanna Laakso Opetushallituksesta. Koulutuksen kustannukset ovat Suomessa OECD- ja EU-maiden keskitasoa. Silti Suomi on Pisa-tulosten perusteella oppimisen kärkimaita.

– Tästä voinee tehdä johtopäätöksen, että se, mitä Suomen kouluissa tehdään, on tehokasta.

Samoilla linjoilla on Pisa-tutkimuksen Suomen-koordinaattori, professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta. Hänen mukaansa tehokkuus näkyy erityisesti vertailussa Aasian maihin. Ne ovat saavuttaneet hyviä Pisa-tuloksia, mutta hintana on ollut hurjat tuntimäärät opiskelua.

– Suomessa lapsella on kouluaika ja vapaa-aika. Vapaa-aika on pitkälti perheiden itsensä säädeltävissä. Se on lapsen kokonaiskehityksen kannalta terveempi malli, sanoo Välijärvi.

Oppituntien määrällä on hänen mukaansa merkitystä, mutta liika opiskelu johtaa ylirasitukseen.

Yläkoululaisten tuntimäärässä saattaisi Välijärven mielestä olla lisäämisen varaa, mutta kohdennus pitäisi miettiä hyvin tarkkaan. Parempi tapa oppimistuloksien kohentamiseen olisi opetusmenetelmien kehittäminen.

Tehokkuus on monen asian summa, arvioi Hanna Laakso. Tärkeä syy ovat Suomen hyvä opettajakoulutus ja hyvät opettajat.

– Luokanopettajakoulutukseen pääsee Helsingin yliopistossa sisään noin kymmenen prosenttia hakijoista. On myös maita, joissa opettajan ammattia ei arvosteta eikä monikaan halua opettajaksi. Silloin opettajakoulutukseen pääsee sisään kuka vaan hakija. Voi ajatella, että meillä koulutukseen valikoituneet kymmenen prosenttia ovat hyvin sopivia opettajan ammattiin.

Ei erityisen pitkät lomat

Oppituntien vähäisempi määrä Suomessa ei johdu esimerkiksi siitä, että suomalaislapsilla olisi pitemmät lomat. Esimerkiksi koululaisten kesäloma ei toisen Eurydice-raportin mukaan ole Suomessa erityisen pitkä.

Suomessa on itse asiassa enemmän koulupäiviä kuin raportissa mukana olevista maista 26:ssa. Suomea enemmän koulupäiviä vuoteen mahtuu kouluasteesta riippuen 11–13 maassa.

Tämä viikko on useimmissa kunnissa koululaisten viimeinen kesälomaviikko. Opetushallituksen mukaan lukuvuoden 2017–2018 koulutyö alkaa useimmissa peruskouluissa ja lukioissa 10. elokuuta. Varhaisin aloittaja on Rovaniemi, jossa koululaiset ovat työssään taas 9. elokuuta. Mikkelissä ja Turussa palataan koulutielle vasta 15. elokuuta.

Ammatilliset oppilaitokset saattavat käynnistää lukukautensa peruskouluja aikaisemmin ja aikuislukiot muita kouluja myöhemmin.

Perusopetuslain mukaan kouluilla on Suomessa 190 työpäivää, mutta jos niistä vähennetään arkipäiviin osuvat itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä. Lukuvuonna 2017–2018 on siis 188 työpäivää. Koulutyö päättyy kaikissa kouluissa 2. kesäkuuta 2018.

Syyslukukausi päättyy yleisesti lauantaina 23. joulukuuta, joissakin kunnissa päivää aiemmin. Kevätlukukausi alkaa joko keskiviikkona 2. tammikuuta tai maanantaina 8. tammikuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .