Suomalaissäätiö lahjoitti uuden fosforinpoistolaitteiston Viipuriin

Viipurin 80 000 asukkaan jätevedet kulkeutuvat Viipurinlahden kautta suoraan Suomen rannikkoalueille.

Suomalaisen John Nurmisen Säätiön Viipurin vesilaitokselle toimittama kemiallisen fosforinpoiston laitteisto vihittiin keskiviikkona käyttöön Viipurin jätevedenpuhdistamolla, säätiö kertoo.

Uusi laitteisto vähentää merkittävästi kaupungin jätevesistä Itämereen päätyvän fosforin määrää.

Viipurissa on noin 80 000 asukasta, ja kaupungin jätevedet kulkeutuvat Viipurinlahden kautta suoraan Suomen rannikkoalueille. Tehostetussa jätevedenpuhdistuksessa vähennetään Viipurinlahteen päätyvää Suomenlahden vuotuista fosforikuormaa noin 20 tonnia. Se on säätiön mukaan lähes saman verran kuin Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosipäästöt.

– Viipurin päästöt tulevat suoraan Suomen itäiselle merialueelle, joten niiden puhdistuminen hyödyttää meitä suomalaisia, kertoo säätiön Puhdas Itämeri -hankkeita johtava Marjukka Porvari tiedotteessa.

Useita hankkeita

Fosforinpoistojärjestelmän toimitus sekä asennus- ja rakennustyöt on tehty tämän vuoden heinäkuun ja lokakuun välillä. Yhteishankkeessa säätiö on vastannut fosforinpoistoon liittyvistä laitehankinnoista ja Viipurin vesilaitos asennusten sekä rakennustöiden kuluista.

Ensi vuonna toteutetaan projektin toinen osa, jossa puhdistamolle toimitetaan vielä fosforinpoistoa tukeva paremman typenpoiston mahdollistava tehostettu biologinen puhdistus.

Kemiallinen fosforinpoisto otettiin käyttöön jo viime marraskuussa myös Hatsinan kaupungissa Luoteis-Venäjällä. Hatsinan hankkeen myötä Suomenlahteen päätyvä vuotuinen fosforikuorma pieneni 25–30 tonnilla. Myös Hatsinassa hanketta jatketaan vielä biologisen ravinteidenpoiston käynnistämisellä.

– Viipurin ja Hatsinan jälkeen seuraavana kohteena on Kingiseppin kaupunki Viron rajalla, Marjukka Porvari kertoo.

John Nurmisen Säätiö on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta vaalimaan suomalaisen merenkulun ja merihistorian kulttuuriperintöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.