Suomalaisten henkilötunnukset uusitaan – "Harkitsemme sukupuolta koskevan tiedon poistamista kokonaan"

Suomalaisten henkilötunnukset uusitaan, koska nykyiset tunnukset uhkaavat loppua kesken. Uudistamista pohtiva työryhmä julkistaa välimietintönsä tämän syksyn aikana. Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2019 loppuun.

Uudistuksesta vastaava ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) toivoi kesällä Suomi Areenassa, että kantaa otettaisiin siihen, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön neutraali tunnus, josta henkilön sukupuoli ei ilmene.

Työryhmän puheenjohtaja, Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, tuleeko uudesta tunnuksesta sukupuolineutraali vai otetaanko käyttöön kolmas sukupuoli?

– Harkitsemme kyllä sukupuolta koskevan tiedon poistamista hetusta kokonaan. Sen sijaan toimeksiantoon ei kuulu kolmannen sukupuolen tai muun sukupuolinen -kategorian arviointi lainkaan. Nykyisestä henkilötunnuksesta ilmenevät henkilön syntymäaika sekä sukupuoli, minkä vuoksi tunnisteen muodon ja sisällön uudistamista on syytä arvioida.

Miksi tunnukset pitää uusia?

– Nykyisen henkilötunnuksen rakenne, muodostaminen sekä käyttötavat ja -tarkoitus eivät vastaa henkilötunnukselle asetettuja vaatimuksia ja tavoitteita. Henkilötunnuksen nykyinen muodostamismalli ja muoto aiheuttavat sen, että henkilötunnuksia on päivä- ja sukupuolikohtaisesti käytössä ainoastaan rajallinen määrä.

Onko joku jäänyt ilman tunnusta?

– Toistaiseksi kukaan ei ole jäänyt ilman henkilötunnusta.

Mitä ongelmia nykyinen hetu on aiheuttanut?

– Henkilötunnuksen myöntäminen edellyttää henkilön tunnistamista, minkä vuoksi kaikille Suomeen muuttaville ulkomaalaisille ei ole voitu myöntää henkilötunnusta. Tämä aiheuttaa ongelmia henkilöiden yksilöimisessä eri järjestelmien välillä, kun henkilöillä voi olla useita rekisterihenkilöllisyyksiä eri järjestelmissä.

– Lisäksi henkilötunnusta käytetään useissa yhteyksissä henkilön tunnistamisen välineenä, mikä aiheuttaa tietoturvariskejä ja altistaa henkilötunnuksen väärinkäytölle.

Millainen uudesta henkilötunnuksesta tulee?

– Henkilötunnuksen muotoa ei ole vielä päätetty. On mahdollista, että esimerkiksi syntymäaika säilyy hetun alkuosassa. Mahdollista on myös se, että merkkijono ei kerro mitään henkilöstä, johon se liittyy.

Vaihtuuko kaikkien henkilötunnus vai otetaanko uudet tunnukset käyttöön vain uusille tulokkaille?

– Tästä ei ole vielä päätetty. Ratkaisu saattaa riippua siitä, minkälaiseen tunnusvaihtoehtoon päädytään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .