Suomalaisten hiv-tuntemus on heikkoa

Suomalaiset hakeutuvat sukupuolitautitesteihin heikosti. Myös faktatiedot hi-viruksesta ovat huonot. Tämä selvisi Maailman aids-päivän toimikunnan Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä.

Kaksi kolmasosaa vastanneista ei ollut koskaan käynyt hiv-testeissä, ainakaan omasta aloitteestaan. Yleisin syy laiskaan testauttamiseen on se, että vastanneet eivät pidä omalle kohdalle sattuvaa tartuntaa mahdollisena.

- Hiv voi olla pitkään täysin oireeton ja testaus on ainoa tapa todeta tartunta. Suomessa joka neljäs hiv-diagnoosi viivästyy ja tartunta todetaan vasta aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Varhainen testaus ja diagnoosi ovat ensiarvoisen tärkeitä hoidon kannalta, kertoo Mika Hyrynen. Suomen Punaisen Ristin hiv/aids-työn koordinaattori.

Yli 60 prosenttia vastanneista uskoo, että hi-viruksen yleisin tartuntatapa Suomessa on neulahuumeiden käyttö. Oikeasti yli 90% tartunnoista saadaan seksin välityksellä.

Puolet kyselyyn osallistuneista vastasi, että tieto läheisen hiv-tartunnasta vaikuttaisi heidän kanssakäymiseensä. Hiv-positiivinen henkilö ei aiheuta tartuntariskiä arkipäivän tilanteissa.

Tänä vuonna Suomessa on todettu 164 uutta hiv-tartuntaa. On arvioitu, että Suomessa on yli 2 000 hiv-positiivisuudestaan tietoista ja jopa 1 000 tartunnastaan tietämätöntä henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.