Suomalaisten sähköiset reseptit käyvät pian myös Kroatian apteekeissa – Ruotsi mukaan ensi vuonna

Suomalaiset voivat pian hyödyntää sähköisiä reseptejään Kroatiassa eli ostaa reseptilääkkeitä sikäläisistä apteekeista. Aiemmin tänä vuonna sama mahdollistui suomalaisille Virossa.

Kanta-palvelujen pääarkkitehti Konstantin Hyppönen Kelasta kertoo, että palvelu on tarkoitus saada toimimaan mahdollisimman nopeasti Suomen ja Kroatian välillä.

– Valmistelutyöt Kroatian liittymisen osalta ovat alkamassa. Tavoitteena on, että Kroatian kytkeminen järjestelmään tapahtuisi lähiviikkoina mutta ihan kesäsesongin alkuun se ei ehdi.

Kanta tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja, kuten Omakanta-palvelun ja sähköisen reseptipalvelun.

Ruotsin liittyminen viivästyi

Ruotsin oli määrä liittyä järjestelmään tänä kesänä, mutta aikataulu on pettänyt. Uutissuomalainen kertoi marraskuussa 2017, että Ruotsi on samanlaisella aikataululla mukana kuin Suomi. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että ensimmäisessä vaiheessa ruotsalaiset voisivat mennä esimerkiksi Viroon ostamaan lääkkeitä ja toisessa vaiheessa muut voisivat mennä Ruotsiin.

– Ensi vuoden aikana, todennäköisesti kesällä tai syksyllä, Hyppönen arvioi Ruotsin aikataulua.

Hänen mukaansa useampikin maa on siirtynyt eteenpäin alkuperäisistä suunnitelmistaan vuodella tai parilla erinäisistä syistä.

– Joissakin maissa on pitänyt esimerkiksi muuttaa lainsäädäntöä, mikä on hidasta.

Vielä yksi maa tulossa mukaan

Kovasti matkailijoiden keskuudessa suosiotaan kasvattaneen Kroatian jälkeen sähköisten terveyspalvelujen digitaaliseen palveluinfrastruktuuriin (eHDSI) on mahdollisesti liittymässä Portugali, Hyppönen sanoo.

– Sen jälkeen tilanne on auki, sillä ei ole muita maita, jotka olisivat saamassa eHDSI-tuotantoluvan sähköiseen reseptiin lähiaikoina. Tuotantoluvan antaa eHealth Network, joka on eurooppalainen eri viranomaisten verkosto.

eHDSI:n on tarkoitus toimia EU-maiden välillä sähköisten lääkemääräysten ja potilaskertomusten välittäjänä.

– Kaikki maat eivät edes kehitä sähköistä reseptiä vaan osassa maista on vain potilasyhteenvetopalvelu. Palvelu tarkoittaa sitä, että potilas voi mennä ulkomailla lääkäriin ja lääkäri voi hakea potilaan perusterveystiedot tämän kotimaasta. Suomi ei ole tällaisen palvelun kehittämisessä mukana ainakaan vielä.

Näin e-reseptin saa käyttöön

Suomalaiset eivät voi hyödyntää sähköisiä reseptejään muissa Euroopan maissa tuosta vain, vaan siihen on annettava suostumuksensa Omakanta-palvelussa. Suostumuksen tietojen luovuttamiseen voi antaa kaikille maille – sekä niille, joissa suomalainen sähköinen resepti käy tällä hetkellä että niille, joissa se käy tulevaisuudessa – tai vain valitsemilleen maille. Tällä hetkellä jälkimmäisen vaihtoehdon valikossa on vain Viro.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .