Suomalaistutkimus: Jo yksi annos alkoholia päivässä on liikaa

Suomessa usein käytettyjä alkoholin riskirajoja pitäisi laskea, todetaan uudessa suomalaistutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan alkoholia tulisi käyttää enintään yksi annos joka toinen päivä.

– Jo noin kuuden alkoholiannoksen nauttiminen viikossa nostaa merkitsevästi kuoleman riskiä. Parikymmentä annosta viikossa juovilla kuoleman riski on jo yli kaksinkertainen verrattuna vähän alkoholia nauttiviin, toteaa Helsingin yliopiston tutkija Pyry Sipilä.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 15 000 suomalaista 24–60-vuotiasta kaksosta 30 vuoden ajan. Identtisiä kaksosia vertaamalla tutkijat osoittivat, että epäsuotuisat geenit eivät selitä runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvää lisääntynyttä kuoleman riskiä. Tutkimuksessa huomioitiin myös iän, sukupuolen, tupakoinnin, liikunnan, ylipainon ja sosioekonomisen aseman vaikutukset.

Lääkäreille tarkoitetussa Käypä hoito -suosituksessa määritellääntällä hetkellä korkean riskin tasoksi naisille 20 grammaa ja miehille 40 grammaa puhdasta alkoholia vuorokaudessa. Viikkotasolla tämä tarkoittaa naisille 12 ja miehille 24 annosta.

Tutkijat muistuttavat, että riskirajalla ei tarkoiteta turvarajaa, vaikka riskirajan alittava käyttö voi harhaanjohtavasti vaikuttaa turvalliselta.

Selvä johtopäätös: riskirajaa laskettava

Tutkimusta johtanut professori Jaakko Kaprio toteaa, että Suomessa käytettyjä alkoholinkäytön riskirajoja tulisikin laskea. Tulosten perusteella uusimmat, vuoden 2014 kotimaiset ravitsemussuositukset ovat melko hyvällä tasolla. Niiden mukaan miesten tulisi käyttää alkoholia enintään 20 grammaa (noin 2 annosta) ja naisten enintään 10 grammaa (noin 1 annos) päivässä – eikä sitäkään määrää joka päivä.

Tutkijat päätyvätkin suosittamaan enintään yhtä annosta joka toinen päivä.

Alkoholiannoksella tarkoitetaan 12 grammaa puhdasta alkoholia. Esimerkiksi tölkki III-olutta, lasillinen viiniä tai yksi paukku väkeviä on yhden annoksen kokoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.