Suomeen 54 kiloa amfetamiinia – syyttäjä vaatii yhdeksälle vankeutta

Puhelimessa puhuttiin "heinistä" ja "työntekijöistä", joille piti järjestää "petivaatteet". Poliisin takavarikkoon päätyi kuitenkin noin 54 kiloa poikkeuksellisen vahvaa amfetamiinia ja lähes viisi kiloa hasista.

Pirkanmaan käräjäoikeus aloitti Suomen tähän mennessä suurimman amfetamiinitakavarikon käsittelyn maanantaina. Syyttäjä vaatii kaikille yhdeksälle syytetylle ehdotonta vankeutta. Syytetyt pääosin kiistävät syytteet.

Amfetamiini ja hasis takavarikoitiin toukokuussa Nokialla Tampereen lähistöllä. Huumausaineet oli tuotu Hollannista Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Syyttäjän keskeisenä todistusaineistona on poliisin puhelinvalvonta-aineisto. Oikeussalissa nähtiin myös valokuvia syytettyjen toiminnasta ennen huume-erän tuloa Suomeen.

Lähes kolmen miljoonan erä

Syyttäjän mukaan neljä syytettyä sopi helmikuussa Hollannissa huumausaineen salakuljettamisesta sieltä Suomeen. Huumeille yritettiin järjestää kuljetus maalis-huhtikuussa, mutta nämä yritykset kariutuivat.

Poliisi pääsi huumeiden jäljille, kun epäillyt puhuivat järjestelyistä puhelimessa. Aineet löytyivät Nokialla heinäpaalien ja maitojauhesäkkien seasta, joita vastaanottajaksi merkitty yritys ei ollut tilannut.

Takavarikoidusta amfetamiinista olisi saatu noin 540?000 kerta-annosta. Syyttäjän mukaan sen arvo katukaupassa olisi ollut noin 2,75 miljoonaa euroa.

Poliisi kertoi takavarikon jälkeen, että yhtään huume-erästä ei päätynyt myyntiin.

Osa myönsi tuoneensa hasista

Yksi syytetyistä toimi syyttäjän mukaan kuljettajana ja kaksi valmistautui ottamaan huumeet vastaan. Yhdelle syyttäjä vaatii rangaistusta avunannosta rikokseen, koska tämä olisi lainannut asuntoaan huumeiden säilytykseen. Toinen avunantosyyte liittyy puhelimen lainaamiseen.

Kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä amfetamiinin tuontiin, mutta osa heistä myönsi osallistuneensa hasiserän tuontiin. Osa myönsi avunannon huumerikokseen.

Jutussa on vielä kaksi muuta epäiltyä, joita ei ole vielä luovutettu Hollannista Suomeen. Kukaan syytetyistä ei ole Suomen kansalainen, mutta osa heistä asuu Suomessa.

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn 11 päivää, mutta maanantaina käsittely eteni ennakoitua nopeammin.

juttuun liittyy kaksi faktalaatikkoa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.