Suomeen on saapunut talven aikana kymmeniä terroritaustaisia henkilöitä

Sisäministeri Orpo: Ei valitettavasti voi sulkea pois, että Suomessa tapahtuu jokin yksittäinen terroriteko.

Suojelupoliisi tiedotti marraskuussa, että Suomessa on noin 300 henkilöä, joilla oli kytköksiä terrorismiin. Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan määrä on talven aikana kasvanut.

– On selvää, että laajan maahantulon seurauksena Suomeen on saapunut lisää henkilöitä, joilla on terroritaustaa. Puhutaan joistakin kymmenistä henkilöistä. Riski Suomessa on kohonnut, mutta Suojelupoliisin arvio on edelleen se, ettei tänne kohdistu välitöntä organisoidun ja suunnitellun terrori-iskun vaaraa. Sitä ei valitettavasti voi sulkea pois, että tapahtuu jokin yksittäinen teko, hän sano Keskisuomalaisen ja sen kumppanilehtien haastattelussa.

Hän korostaa, että Suomen hyvin verkostoituneet turvallisuusviranomaiset saavat paljon tietoa ulkomailta ja tekevät kaikkensa ennaltaehkäistäkseen riskejä ja mahdollisia terroritekoja.

– Riskitasomme on ihan eri luokkaa kuin Belgiassa, Saksassa tai Britanniassa, mutta erittäin matalalta tasolta kohonnutkin riski otetaan vakavasti ja koko ajan tehdään töitä.

Brysselin terrori-isku lisää sisäministerin mukaan painetta tuoda turvatarkastukset myös Suomessa lentokenttärakennusten sisäänkäynneille.

– Sattui tämän kaltainen isku, joka tehtiin ennen turvatarkastusta. Olen itsekseni miettinyt, että turvakontrollia pitää lisätä mahdollisesti jo lentokenttärakennukseen saapumiseen. Jätän kuitenkin tarpeen ammattilaisten arvioitavaksi. Nämä eivät ole mielestäni poliittisia päätöksiä, vaan perustuvat ammatti-ihmisten arvioon. Luotan siihen tulokseen, johon he tulevat, Orpo totesi perjantaina.

Hän oli juuri palannut Brysselistä EU:n sisäministerien torstaisesta hätäkokouksesta.

Poliisiyhdistys, johon kuuluu valtaosa Helsinki-Vantaan lentoaseman poliiseista, vaati puolestaan torstaina entisestään vilkastuvalle Helsinki-Vantaan lentoasemalle lisää poliisivoimaa.

– Sen verran vakavasti otan poliisijärjestön suunnasta tulevan huolen, että käyn asian läpi poliisijohdon kansa ja arviomme tilanteen.

Orpo muistuttaa, että lentokentän turvallisuusviranomaisten määrää tarkastellessa ei pidä katsoa vain poliiseihin.

– Siellä on raja- ja tulliviranomaisia. Lisäksi siellä toimivat nykyään aika laajasti yksityiset yritykset, jotka huolehtivat turvatarkastuskokonaisuudesta. Eli siellä on huomattavan paljon turvallisuushenkilökuntaa korvaamassa sitä, että poliiseja on vähemmän.

EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta ja Syyrian neuvotteluista huolimatta Orpo pitää mahdollisena, että kevät ja kesä tuovat uuden pakolaisaallon Eurooppaan.

Hän ennakoi, ettei Suomeen asti silti tule viime syksyn kaltaista turvapaikanhakijoiden ryntäystä, koska Venäjän rajan tilanne on rauhoittunut ja Ruotsin kanssa löytyi jo aiemmin yhteinen sävel turvapaikanhakijoiden läpikulun osalta.

– Uskon, että Turkki–Kreikka-reitille löytyy ratkaisu, mutta uusia reittejä pitkin tulee edelleen paljon ihmisiä. Jonkin verran heitä onnistuu tulemaan Euroopan läpi Suomeen asti, mutta uskoakseni selkeästi vähemmän kuin viime syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.