Suomeen saapuu piraatteja kännyköistä kuukautissuojiin

"Jos laillisesti valmistetulle tuotteelle on olemassa kysyntää laillisilla markkinoilla, sitä aivan varmasti kopioidaan."

Suomeen posti- ja pikarahtiliikenteessä saapuvien tuoteväärennösten määrästä ei ole tarkkaa arviota. Tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen Tullin tavara- ja liikennevalvonnasta sanoo, että väärennösliikenteen määrästä osviittaa saa silti Helsinki-Vantaan lentokentän kautta Suomeen suuntaavan ulkomaanpostin kokonaismääristä:

– Siellä lentopostissa käsitellään vuosittain yli 40 000 000 yli kahden kilon painoista pakettia ja lisäksi kaikki ne alle kahden kilon kirjelähetykset, niin voidaan perustellusti sanoa, että sekaan mahtuu paljon laittomasti valmistettua tavaraa.

Vuosien varrella on Pakkasen mukaan pysäytetty väärennettyjä tuotteita liki kaikissa kuviteltavissa olevissa kategorioissa.

– Esimerkiksi älypuhelimia, terveyssiteitä, hengityssuojaimia, hajuvesiä, vaatteita, jalkineita, käsilaukkuja, auton varaosia, ilmapalloja ja leluja. Nyrkkisääntö on, että jos jollekin laillisesti valmistetulle tuotteelle on olemassa kysyntää laillisilla markkinoilla, sitä aivan varmasti kopioidaan laittomilla.

Tulli ilmoittaa löytämistään kopiotuotteista alkuperäisen brändin oikeudenhaltijalle. Tulli tuhoaa tuotteet, jos brändin omistaja vahvistaa ne väärennöksiksi tai on valtuuttanut Tullin hävittämään kopiotuotteet.

Yksittäiselle nettikauppa-asiakkaalle koituu postipaketista paljastuneesta väärennetystä merkkilaukusta harvoin muita seuraamuksia kuin ostetun väärennöksen menetys.

Tilanne muuttuu, jos feikki-Vuittoneita on tilattu niin monta, että on syytä epäillä jälleenmyyntiaikeita. Korvausvastuuseen voi joutua, jos alkuperäisen brändin oikeudenhaltija vie asian eteenpäin esimerkiksi markkinaoikeuteen tai jättää Tullille rikostutkintapyynnön. Maksimirangaistus teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta Suomessa on kaksi vuotta vankeutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EU-kysely: Piraattituotteiden ostaminen lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa