Suomeen syntyi kuusi uutta kuntaa

Suomessa on nyt kuusi uutta kuntaa. Ne syntyivät kuntaliitoksista, joissa kussakin yhdistyi kaksi kuntaa.

Kuopion väkiluku nousi Karttulan kanssa tehdyn liitoksen jälkeen liki 97  000:een. Kuhmalahden liitos tuotti lähes 30 000 asukkaan Kangasalan kunnan. Kylmäkosken ja Akaan symbioosista syntyi Akaan kunta.

Muita yhdistyneitä kuntia ovat Lapinlahti ja Varpaisjärvi sekä Orimattila ja Artjärvi. Vöyri-Maksamaa ja Oravainen yhdistyivät Vöyrin kunnaksi.

Kuntaliitokset ovat vähentäneet kuntien määrän 336:een, kun niitä viisi vuotta sitten oli yli 430.

Jatkossa suuremmat fuusiosumat toteutuvat neljän vuoden välein.

Erityisasiantuntija Arto Koski Kuntaliitosta sanoo, että kuntaliitoksista lähes 75 prosenttia tapahtuu niinä vuosina, jolloin kunnanvaltuustot vaihtuvat.

Seuraavat vaihdokset ovat tulossa 2013 ja 2017. Esimerkiksi vuonna 2013 Oulun seudulla tapahtuu viiden kunnan yhdistyminen. Syntymässä on 182 000 asukkaan kaupunki.

Paras-hankkeen puitelaki velvoittaa kuntia muodostamaan riittävän vahvoja palvelualueita vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Fuusioita vauhditettiin valtion niin sanotulla porkkanarahalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.