Suomeen tuodun brassilihan määrää selvitetään

Evira ja tuontiyritykset selvittävät, onko suljetuista brasilialaisyrityksistä tuotu lihaa Suomeen .

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo käynnistäneensä selvityksen, joka koskee Suomeen tuotua brasilialaista lihaa. Evira ja lihan tuontiyritykset tutkivat parhaillaan, kuinka paljon Brasiliasta on tuotu lihaa Suomeen.

Kaksi suurta liha-alan yritystä on suljettu Brasiliassa korruptioepäilyjen ja elintarviketurvallisuusongelmien vuoksi. Brasilialaisyritysten epäillään lahjoneen viranomaisia, jotta nämä sallisivat pilaantuneen lihan viennin ulkomaille.

Evira ja tuontiyritykset selvittävät nyt, onko kahdesta suljetusta yrityksestä tuotu lihaa Suomeen.

– Kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Suomalaiset kaupat ja ravintolat tietävät tuotteidensa alkuperän ja poistavat varmasti maineriskin välttämiseksi epäilyttävät tuotteet ja raaka-aineet myynnistä tai käytöstä, rauhoittelee Eviran johtaja Leena Räsänen tiedotteessa.

Myös EU tutkii

Evira on yhteydessä myös EU-komissioon, joka on aloittanut selvityksen yhdessä Brasilian viranomaisten kanssa. Myös elintarvikeyritykset ovat Eviran mukaan aloittaneet tarkemmat selvitykset tuomiensa tuotteiden toimitusketjuista sekä tehostaneet tuotteidensa laadunvalvontaa.

EU:n ulkopuolelta tuotava liha tarkastetaan aina siinä EU-maassa, johon se ensimmäiseksi saapuu. Ensisijaisesti lihan laadusta vastaavat yritykset omavalvontasuunnitelmansa ja omien laatuvaatimustensa mukaisesti. Sen lisäksi viranomaiset valvovat tuontilihaa riskin perusteella.

MTK varoittaa huijauksista

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK varoittaa, että ruokaväärennykset ja erilaiset huijaukset ovat maailmalla valitettavan yleisiä ja edelleen lisääntymässä.

Etujärjestön mukaan parhaiten kuluttaja pystyy suojautumaan huijauksilta ostamalla kotimaista lihaa ja lihatuotteita. MTK vaatii, että kuluttajalla on oikeus tietää syömänsä lihan alkuperä myös ravintoloissa ja julkisissa ruokapalveluissa, kuten sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.