Suomella edessään haastava EU-puheenjohtajuus, mutta pohjoinen viileys on jo vakuuttanut komission korkean virkamiehen

Suomi hoitaa tulevan EU-puheenjohtajakautensa viileästi ja pragmaattisesti, arvioi EU-komission pääsihteeri Martin Selmayr.

Saksalaista Selmayria pidetään hyvin vaikutusvaltaisena EU-virkamiehenä. Hän vieraili Suomessa tiistaina tarkastelemassa, kuinka täällä on valmistauduttu tulevaan vetovastuuseen.

Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa. Tiedossa on, että ratkottavana on monia suuria kysymyksiä, kuten EU:n rahoituskehys ja brexit.

Vaikeuskerrointa lisää se, että kesällä työtään aloittelee myös uusi EU-parlamentti. Samaan aikaan keskustelut uudesta komissiosta ja unionin huippunimityksistä käyvät kuumina.

– Seuraavat kuusi kuukautta ovat varmasti erityisen haastavia, mutta mitä haastavampaa on, sitä viileämpinä on pidettävä päät, Selmayr sanoo.

Suomalaisten viileys sai kehuja, kun Selmayr piti iltapäivällä lehdistötilaisuuden komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinettipäällikön Clara Martinez Alberolan kanssa.

Heidän mukaansa huomaa, että Suomi ei ole tositoimissa ensimmäistä kertaa, sillä puheenjohtajakauden valmistelut on hoidettu niin hyvin.

Muutakin kuin laskuharjoituksia

Puheenjohtajamaana Suomen odotetaan kantavan sovittelijan roolia, kun jäsenmaiden kannoista muodostetaan unionin yhteistä linjaa.

Tiukkaa poliittista keskustelua käydään varmasti EU:n rahoituskehyksestä. Selmayr korostaa, että enää ei ole kyse pelkistä laskuharjoituksista, vaan sen varmistamisesta, että EU on valmis tulevaisuuden haasteisiin. Niitä on lähes joka ilmansuunnassa.

Lisäksi pöydällä on lukuisia vanhoja asioita, jotka Selmayrin mukaan olisi hyvä saada maaliin ennen kuin Junckerin komission kausi loppuu. Esimerkiksi kyberturvallisuutta koskeva sääntely voisi valmistua Suomen kaudella.

Turvallisuuspolitiikassa Selmayr toivoo entistä tiiviimpää yhteistyötä.

– Meidän on otettava kohtalomme hieman enemmän omiin käsiimme, koska emme ole varmoja, että saamme kumppaneiltamme yhtä paljon tukea kuin mitä saimme aiemmin.

Brexitin suhteen kohtalonpäivä häämöttää lokakuun lopussa. EU-komissio on Selmayrin mukaan odottavalla kannalla.

– Siihen asti olemme hyvin kärsivällisiä, pallo on kokonaan Britannialla. Odotamme hyvin kärsivällisesti, kunnes prosessi saa päätöksen.

"Kansalaisuudella ei ole väliä"

Suomen kaudelle osunee myös nimitysvyyhti, kun EU-maat sopivat huipputehtävien jaosta. Vaalien jälkeen auki ovat Junckerin seuraajan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, korkean edustajan ja Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikat.

Pääsihteeri Selmayr ei ota kantaa siihen, tulisiko jokin huipputehtävistä antaa pohjoismaalaisiin käsiin.

Hän muistuttaa, että sopimusten kannalta asia on hyvin selvä: kansalaisuudella ei ole väliä, vaan nimityskriteereitä ovat muun muassa kokemus ja pätevyys.

Selmayr kertoo ottaneensa aiheen esiin vetämillään yliopistokursseilla EU-oikeudesta.

– Kysyn aina opiskelijoiltani kysymyksen: Voisiko Euroopan keskuspankin johtokunta muodostua kuudesta suomalaisesta? Juridisesti vastaus on kyllä – jos he ovat kaikki erittäin hyviä, Selmayr virnistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomen nuorin meppi Alviina Alametsä, 27, aloittaa työnsä helmikuussa – brexit vähentää meppien määrää liki 50:llä, Suomi saa yhden paikan lisää

Mustikka kavahtaa lumetonta pakkassäätä, puolukka kestää paremmin – jos kukinta ja pölytys onnistuvat hyvin, ne korvaavat talven menetyksiä

Tänään tammikuu näyttää vaihteeksi talvelta: lähes koko maahan luvassa lunta ja pakkasta – meteorologi varoittaa heikkenevästä ajokelistä

Hoivaskandaalissa ryvettynyt Esperi Care kertoo, miten se aikoo muuttaa toimintaansa – yhtiön nimittämä asiantuntijaryhmä kiersi Esperin hoivakoteja ja arvioi, mikä on pielessä

Maitoauto kaatui kyljelleen ojaan Kangasniemellä – ympäristövahingon laatu tarkentuu vasta torstaina

Jyväskyläläiskoulun lehtoriksi haastateltiin vain naisia – mies valitti ja oikaisuvaatimus meni läpi

Kyyjärvelle esitetään kuntaliitosta

Juho Kautto istuutui kuvataidekoulun malliksi – tällaisia olivat lasten piirrokset kansanedustajasta

Pajunkissoja ja ruohonleikkuuta tammikuussa – lumeton talvi laittanut luonnon sekaisin

Rekat ja koululaiset suihkivat Jämsänkoskella samassa risteyksessä: Vaara on – mutta kuka tilanteen korjaisi?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.