Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja: Pakolaisten väärät odotukset oikaistava jo lähtömaissa

Kansanedustaja Aila Paloniemen (kesk.) mukaan oikealla tiedolla voitaisiin välttää tragedioita.

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, jyväskyläläinen kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) toivoo, että oikean tiedon jakaminen Euroopasta turvapaikkaa havitteleville ihmisille voisi osaltaan hillitä pakolaistulvaa. Paloniemi puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen syysistunnossa Makedonian Skopjessa sunnuntaina.

– Tietoa turvapaikan myöntämisen perusteista, hakumenettelystä ja kohdemaiden olosuhteista pitäisi tarjota kaikkia mahdollisia kanavia pitkin ja kaikilla niillä kielillä, joita lähtömaissa puhutaan. Siten voitaisiin välttyä monilta väärinkäsityksiltä ja pettymyksiltä ja jopa henkilökohtaisilta tragedioilta, Paloniemi totesi.

Paloniemi vaati myös kansainväliseltä yhteisöltä tiukempia toimia ihmissalakuljettajia vastaan.

– Toisten ihmisten hädänalaisen aseman hyväksikäyttö on paitsi moraalisesti tuomittavaa myös rikollista. Siihen syyllistyneet pitää saada oikeuden eteen vastaamaan teoistaan, ja tässä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen syysistuntoon osallistuu noin kaksisataa kansanedustajaa Etyjin osallistujavaltioista. Suomesta mukana ovat Paloniemen lisäksi Etyjin kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä Mika Raatikainen (ps.), Markku Rossi (kesk.), Krista Kiuru (sd.) ja Pekka Haavisto (vihr.).

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu.