Suomen Harley-Davidson-kerho ärähtää poliisin toiminnasta Himoksen harrikkatapahtumassa: "Enemmän provokaatiota ja kiusantekoa"

Suomen Harley-Davidson-kerho paheksuu viranomaistoimintaa Jämsän Himoksella järjestetyssä harrikkatapahtumassa kesäkuun alussa.

Harley-Davidson -harrastajien kansainväliseen suurtapahtumaan Super Rally 2019:ään saapui lähes 9 000 moottoripyöräilijää ympäri Eurooppaa. Poliisi teki muun muassa turvallisuustarkastuksia erillisessä kameravalvotussa tarkastusteltassa, ja myös liikenteen valvontaa tehostettiin.

Poliisi partioi paikalla myös panssariautoin.

Harley-Davidson Club Finland (HDCF) pitää poliisin toimintaa tapahtumassa ylimitoitettuna.

– Viranomaisten toiminta hyvässä yhteistyössä tehtyjen valmistelujen ja itse tapahtuman aikana erosi merkittävästi. Kerhomme tapahtumat eivät ole viranomaistyön harjoituskenttiä, kerho sanoo kannanotossaan.

– Toiminnan luonne Himoksella oli enemmän provokaatiota ja kiusantekoa.

HDCF korostaa Super Rally -tapahtumien olevan tunnettuja leppoisasta ilmapiiristään ja Suomessa aiemmin järjestettyjen kokoontumisien saaneen erityistä palautetta rauhallisuudestaan. Harrikkaharrastajat tapasivat Seinäjoella vuonna 2009 ja Jämsässä 2000.

Viranomaisilla oli kannanoton mukaan hyvin tiedossa aikaisempien tapahtumien luonne. Poliisille järjestettiin vaadittu tarkastuspaikka tulotien varteen ja muut asetetut vaatimukset huomioitiin.

 

Poliisin toiminta johti vaaratilanteisiin

Poliisin toiminta johti tapahtumassa HDCF:n mukaan jopa vaaratilanteisiin.

– Ambulansseille vaaditut ylimääräiset lisäpoliisisaattueet viivästyttivät avun paikalle tuloa. Poiketen sovitusta poliisi liikkui alueen sisällä omavaltaisesti ja ylimitoitetusti.

– Rallivieraat joutuivat väistelemään alueella ajelevia yli kymmenen poliisiauton kulkueita.

Kerho sanoo, että viranomaisten taholta tulleet muutokset olivat jatkuvia ja poikkesivat sovitusta, mikä aiheutti mielipahaa osallistujille sekä hankaluuksia tapahtumassa töitä tehneille.

– Varhain sunnuntai-aamuna viranomaisten antaman evakuointikehotuksen perusteella toimeenpantu leirintäalueen tyhjentäminen huonoksi muuttuvan sään takia oli Himoksen tapahtumien historiassa ensimmäinen, kannanotossa kerrotaan.

– Evakuointiin liittyvä epätieto ja sekasorto lopetti ikävällä tavalla satojen osallistujien siihen asti hyvin sujuneen tapahtuman.
Viranomainen ei itse osallistunut evakuointiin, ja sen lähtökohta jäi arvailujen varaan.

 

"Päätehtävä oli varmistaa yleinen järjestys ja turvallisuus"

Sisä-Suomen poliisi totesi tapahtuman jälkeen, ettei valvonnan tavoitteena ollut leimata moottoripyöräharrastajia tai Harley Davidson -merkkisen moottoripyörän omistajia kenenkään silmissä rikollisiksi.

– Etukäteen oli tiedossa, että tapahtumaan tulee osallistumaan henkilöitä, jotka kuuluvat käräjäoikeuksien tuomioiden perusteella määriteltäviin järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiin, tiedotteessa todettiin.

– Poliisin päätehtävä tapahtuman yhteydessä oli varmistaa yleinen järjestys ja turvallisuus. Toinen merkittävä poliisin tehtävä on ennalta estää ja selvittää rikoksia, minkä johdosta tapahtuman yhteydessä järjestetty tehostettu valvonta on perusteltua.

Tapahtuma sujui poliisin mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta rauhallisesti. Alueella ilmeni yleisömäärään verraten varsin vähän järjestyshäiriötä.

Poliisi kirjasi tapahtuma-alueelta ja sen läheisyydestä yhteensä 64 rikosilmoitusta, joista yleisimpiä olivat huumausaine- ja liikennerikokset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .