Suomen Pankin asiantuntija: Kilpailukyky parantunut selvästi

 Lauri Kajanojan mukaan kilpailukykysopimus on parantanut kustannuskilpailukykyä jopa odotuksia enemmän.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Lauri Kajanojan artikkeli kustannuskilpailukyvystä nousi näkyvästi julkisuuteen vuonna 2015, kun keskustelu yhteiskuntasopimuksesta kävi kuumimmillaan. Tuolloin Kajanoja arvioi Suomen kustannuskilpailukyvyn takamatkan olevan reilut kymmenen prosenttia.

Kajanojan mukaan kilpailukykysopimus on parantanut kustannuskilpailukykyä jopa odotuksia enemmän. Tänä vuonna talouden kasvu on vauhdittunut reippaasti ja tuottavuuden kehitys on Kajanojan mukaan ollut odotuksia parempaa.

– Näiden vaikutusta kustannuskilpailukykyyn on kuitenkin kumonnut euron arvon vahvistuminen, Kajanoja sanoo.

Hänen mukaansa kustannuskilpailukyvyn kurominen umpeen olisi tärkeä asia Suomen taloudelle, mutta ei ainoa tärkeä asia. Kustannuskilpailukyvyllä on iso merkitys viennin kestävän kasvun ja tuonnin kanssa kilpailevan kotimaisen tuotannon kannalta.

Tuoreet tilastotiedot kertovat Suomen talouden olleen alkuvuonna kolmen prosentin kasvuvauhdissa. Suomella on taloudessa takana erittäin heikko vuosikymmenen, mutta vankan talouskasvun on ennakoitu luovan palkankorotuspaineita syksyn kierrokselle. Julkisuudessa on nähty pohdintoja kovien korotusten liittokierroksesta 2007.

– Jos nyt päädyttäisiin hyvin isoihin palkankorotuksiin, se tuskin ihan välittömästi näkyisi tuotannossa ja työllisyydessä. Ei kuitenkaan tarvitse mennä ajassa eteenpäin kuin vuoden verran, niin vaikutukset todennäköisesti näkyisivät jo selvästi, Kajanoja sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomella ei ole enää erityistä kilpailukykyongelmaa, sanoo SAK:n pääekonomisti