"Suomen Vastarintaliike on lahko, joka vaatii rahallisia ja ajallisia panostuksia"

Suomen äärioikeistoa tutkinut toimittaja Mikael Brunila pitää Jyväskylän iskun järjestänyttä Suomen Vastarintaliikettä äärimmäisen järjestäytyneenä ja väkivaltaisena organisaationa, jonka jäsenet omistavat liikkeelle koko elämänsä.

– Kyseessä on suorastaan lahko. Liike vaatii jäseniltään suuria rahallisia ja ajallisia panoksia.

Brunilan mukaan Vastarintaliike harjoittelee aktiivisesti katutappelua ja heillä on selkeät koodit ja toimintaohjeet väkivaltatilanteita varten. Liikkeen jäsenet ovat aina valmiina väkivaltaisiin yhteenottoihin.

– Olin itse kuvaamassa Suomen Vastarintaliikettä itsenäisyyspäivän marssilla. Heillä oli siellä rystysistä vahvistetut tappeluhanskat ja muita suojuksia.

"Tapauksia tulee lisää"

Brunilan mukaan liikkeen kytkös ruotsalaiseen emojärjestöönsä on hyvin vahva, ja järjestöä johdetaan hänen mukaansa tosiasiallisesti Ruotsista käsin.

– Medialle vuotaneista foorumikeskusteluista voi päätellä, että komentoketju kulkee Ruotsista alaspäin. Suomen Vastarintaliike on enemminkin paikallinen alajaosto, joka raportoi toiminnasta Ruotsiin.

Brunila kertoo, ettei hän ollut yllättynyt Jyväskylän iskusta. Brunilan mukaan Jyväskylässä asuu muutamia Vastarintaliikkeen aktiiveja, joilla on ollut henkilötietoja poliittisina vastustajina pitämistään kaupunkilaisista.

– Tällaisia tapauksia tulee varmasti vielä jatkossakin lisää. Sen sijaan, että puhutaan asiasta abstraktilla tasolla, pitäisi puhua konkreettisesti siitä, että miten Suomen Vastarintaliikkeen kanssa toimitaan, Brunila kehottaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .