Suomen Yrittäjät: Startupit hallitsevat liikaa keskustelua

Mikael Pentikäisen mukaan turhia yrityshautajaisia ei pitäisi päästää tapahtumaan.

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa keskitytään nyt liikaa startup-yrityksiin.

– Startupit hallitsevat yritysten uudistumiskeskustelua. Liian vähälle huomiolle jää se, että jo olemassa olevaa yritystä kehittämällä voi saada aikaan merkittäviä kasvuloikkia ja paljon uusia työpaikkoja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi avatessaan Omistajanvaihdos 2016 -konferenssin Helsingissä.

– Onnistuneet omistajanvaihdokset mahdollistavat osaamisen ja omaisuuden karttumisen. Ne ovat tärkeä avain kasvuun ja kansainvälistymiseen. Uusi omistaja lähtee usein luonnostaan uusilla ideoillaan kasvattamaan yritystä.

Pentikäisen mukaan Suomessa lähes 60 000 yritystä tulee myyntiin tai lopettaa toimintansa seuraavan kymmenen vuoden aikana. 60 000 yritystä tarkoittaa yli 200 000 työpaikkaa.

Tuottavaa yritystä ei pitäisi joutua lopettamaan.

– Kysymys on erittäin tärkeä Suomen kasvun ja työllisyyden vuoksi. Turhia yrityshautajaisia ei pitäisi päästää tapahtumaan. Jokaiselle elinkelpoiselle yritykselle pitää löytää uusi koti.

Konferenssissa puhunut HU Business School Utrechtin professori Lex van Teeffelen on samaa mieltä.

– Kansantalouden kannalta panostaminen yrityksen ostajiin ja jatkajiin on tehokkaampaa kuin panostaminen aloittaviin yrityksiin.

Aloittavan yrittäjän ei välttämättä kannata aloittaa nollasta.

– Aloittavan yrittäjyyden edistämisessä on painopistettä hyvä siirtää siihen suuntaan, että yhä useampi uusi yrittäjä aloittaa yritystoimintansa yrityskaupalla, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoo.